BiH plaća prostorije konzulata u Rijeci, a niko u njemu ne radi

od strane | 31/01/2023 | BiH, Region

(Foto: Freepik)

  U vreme bivše ministarke spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisere Turković, u Rijeci i Novom Pazaru otvoreni su konzulati koji do danas nisu profunkcionisali.

Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ ističe da je bilo primetno da je bivša šefica diplomatije ulagala dosta energije i da je zloupotrebljavala resor kojim je rukovodila radi skupljanja političkih poena.

Vranješ ističe da od aprila prošle godine BiH za iznajmljivanje prostora za konzulat u Rijeci plaća mesečno 3.720 evra, a da to diplomatsko-konzularno predstavništvo (DKP), kako kaže, nikada nije zakonski profunkcionisao.

Ambasador je rekao da, koliko je njemu poznato, pravilnik o sistematizaciji Ministarstva spoljnih poslova i u DKP mreži još nije izmenjen i dodao da Savet mininstara nije imenovao konzule u Tirani, Novom Pazaru ili Rijeci.

– Teško je ustanoviti šta je bila logika i da se na takav način nešto otvara po svaku cenu, a onda se prostor zaključa posle presecanja vrpce, a troškovi se plaćaju i dalje – naveo je ambasador Vranješ.

Govoreći o mandatu nekadašnje ministarke spoljnih poslova u Savetu ministara Bisere Turković, Vranješ je rekao da je bilo primetno da je ona dosta energije ulagala u zloupotrebu Ministarstva spoljnih poslova i DKP u svrhu skupljanja stranačkih poena po bošnjačkoj dijaspori u svetu.

Prema njegovim rečima, za vreme privremenog finansiranja nije postojao legalan način prebacivanja novca.

– Onda su smislili da novac prebacuju u ambasadu u Zagrebu pa da to onda ambasada pokriva, dakle, ja da budem potpisnik. Na neki način su nas pokušali uvesti u nezakonitost, da budemo saučesnici. Odmah sam to odbio, jer je sve išlo mimo zakona. Obavestio sam kabinet Ministarstva spoljnih poslova da se dešavaju mutne radnje i da ne želim da učestvujem u tome. I u javnosti sam govorio da takve stvari ne smeju da prođu ispod radara – tvrdi Vranješ.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...