BiH alkoholna pića najviše razmenjuje sa Srbijom

od strane | 20/02/2023 | BiH, Region

(Foto: Freepik)

  Tokom prošle godine, BiH je najviše izvezla rakije, a naročito uvezla piva, dok je najveći procenat alkoholnih pića izvezla i uvezla u Srbiju, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

– Najviše je izvezeno likera, rakija i ostalih alkoholnih pića za nešto više od 18 miliona konvertibilnih maraka (KM), zatim sledi izvoz piva za oko 7,8 miliona, te vina za oko 7,6 miliona – istakli su iz UIO BiH.

Takođe, navodi se i da je tokom 2022. uvezeno 181.170.345 kilograma alkohola za 231.712.601 KM.

Godinu ranije je uvezeno alkohola za oko 191 miliona KM, a izvezeno za svega pet miliona maraka.

Ubedljivo najviše je u BiH tokom prošle godine došlo piva, i to za iznos od 141.579.502 KM, dalje sledi uvoz rakije, likera i ostalih alkoholnih pića za oko 43 miliona maraka.

Odmah za njima slede vino za 39 miliona, jabukovača, kruškovača, medovina ili sakea za 6,3 miliona maraka.

Prošle godine najviše alkohola je stiglo iz Srbije, i to za oko 88 miliona KM, pa sledi uvoz iz Hrvatske oko 59 miliona maraka, Slovenije oko 28 miliona KM.

Sa druge strane, BiH je najviše alkohola plasirala u Srbiju za nešto više od 11 miliona KM, u Hrvatsku za više od sedam miliona, Slovačku za 5,4 miliona maraka.

Izvor: Klix

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...