Ambasadorka Jovanović: “Otvoreni Balkan” daje uzlaznu putanju odnosima Srbije i Severne Makedonije

od strane | 04/02/2023 | Makedonija, Region

(Foto: MSP)

  Ambasadorka Republike Srbije u Severnoj Makedoniji Nevena Jovanović, u intervjuu za tamošnji najtiražniji dnevni list „Večer“, govorila je o bilateralnim odnosima dve države, aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i o inicijativi „Otvoreni Balkan“.

Ona je takođe pričala i o ekonomskoj i trgovinskoj razmeni između dve prijateljske zemlje, odnosu Brisela prema Beogradu i Skoplju, a takođe i o položaju brojne srpske zajednice u Severnoj Makedoniji.

Ambasadorka Jovanović poručila je da Srbija pridaje veliku pažnju odnosima sa Severnom Makedonijom, i da, kao što je predsednik Aleksandar Vučić u nekoliko navrata naglasio, nema nikakvih drugih interesa prema Severnoj Makedoniji, osim da sa ovom zemljom, kao jednim od najbližih suseda gradi odnose zasnovane na prijateljstvu i saradnji.

U tom kontekstu ona je istakla da Srbija poštuje makedonski identitet, priznaje makedonski jezik i da je naš jedini interes u odnosu na Severnu Makedoniju dalje intenziviranje naših bilateralnih odnosa.

Ona je ocenila da uzlaznoj putanji u našim odnosima svakako značajno doprinosi i inicijativa „Otvoreni Balkan“ – zajednička i po mnogo čemu istorijska ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Severne Makedonije i Albanije.

– Ova inicijativa nudi efikasan i podsticajan model ekonomske saradnje, ali i daljeg međusobnog povezivanja regiona i kao takva, ni na koji način nije u suprotnosti sa Berlinskim procesom, već mu je komplementarna i predstavlja dodatnu vrednost za dalji razvoj regionalne saradnje – kazala je ambasadorka u intervjuu.

Jovanovićeva je navela i da je, uprkos globalnim izazovima, tokom 2022. trgovinska razmena između Srbije i Severne Makedonije povećana za oko dvadeset procenata, kao i da je za to u velikoj meri zaslužna inicijativa „Otvoreni Balkan“.

Konstatovala je i da uvek postoji prostor za dodatno unapređenje ekonomske i spoljno-trgovinske saradnje između susednih zemalja, naročito ako se, kao u našem slučaju radi o kompatibilnim tržištima.

Na pitanje o odnosu Brisela prema Beogradu i Skoplju, ambasadorka je poručila da je Republika Srbija posvećena sprovođenju sveobuhvatnih reformi koje treba da ubrzaju evropsku integraciju zemlje i doprinesu boljitku građana. Ona je naglasila da je posebno pozitivan signal za ceo region zapadnog Balkana predstavljala odluka o otpočinjanju pregovora o članstvu sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Takođe je istakla da ne treba zaboraviti ni veliku i značajnu finansijsku pomoć Evropske unije regionu u uslovima ozbiljne energetske krize u svetu.

Kada je reč o geostrateškoj poziciji Srbije, ambasadorka Jovanović je istakla da, uprkos svemu, Republika Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem ostaje snažno posvećena očuvanju mira i stabilnosti i čini sve što je u njenoj moći da zaštiti živote i interese Srba na Kosovu i Metohiji.

Povodom Dana Svetog Save, nacionalog praznika Srba u Severnoj Makedoniji, Jovanovićeva je poručila da je Savindan dobra prilika da se podsetimo na zaveštanje Svetog Save koje nas uči jedinstvu, slozi i bratskoj ljubavi.

– Srpska zajednica u Severnoj Makedoniji i makedonska zajednica koja živi u Srbiji, most su koji dodatno spaja naše dve tradicionalno bliske i prijateljske zemlje. Nadam se da ćemo uskoro svedočiti i nekim konkretnim akcijama koje će dodatno poboljšati položaj ovih zajednica, poput recipročnog otvaranja Kulturno-informativnih centara u Skoplju i Beogradu i drugih sličnih projekata – zaključila je srpska ambasadorka.

Izvor: MSP

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...