Abazović: Strane investicije prošle godine rekordne – 1,15 milijardi evra

od strane | 22/02/2023 | Crna Gora, Region

(Foto: Twitter)

  Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović saopštio je na svom Telegram kanalu da su u toj zemlji zabeležene rekordne strane direktne investicije prošle godine u vrednosti od 1,15 milijardi evra.

On je precizirao da je 100 miliona evra stiglo iz Nemačke, 48 miliona evra iz SAD, dok je 98 miliona evra pristiglo iz Švajcarske.

– Sjajne vesti, bruto strane direktne investicije u 2022. su iznosile 1,15 milijardi evra, dok su neto strane direktne investicije iznosile 782 miliona evra, što je rekordan nivo SDI od 2006. godine, ako izuzmemo 2009. kada je prodata Elektroprivreda Crne Gore. Posebno sam ponosan da su investicije iz Nemačke, lokomotive EU, premašile 100 miliona evra. Treba napomenuti i najveći ikad zabeležen nivo investicija iz SAD, našeg strateškog partnera, 48 miliona evra, kao i Švajcarske – 98 miliona evra. Ovi podaci mi pokazuju da je Vlada Crne Gore trasirala put za potpuni ekonomski oporavak zemlje – objasnio je Abazović.

Crnogorski premijer naveo je i da je ovom uspehu doprinelo i rekordno poverenje stranih investitora.

– Nakon povećanog izvoza, uspešne turističke sezone, povećane zaposlenosti i životnog strandarda svih građana Crne Gore, imamo rekordno poverenje stranih investitora, posebno iz zemalja zapadne Evrope i SAD – navodi on.

Abazović je saopštio da su prihodi od turizma u prošloj godini u toj zemlji iznosili 997 miliona evra i da su veći 275 miliona evra u odnosu na period pre dve godine.

Na Tviteru je napisao da su prihodi za svega 50 miliona evra manji u odnosu na rekordnu 2019.

– Nastavljamo sa sjajnim vestima. Posebno me raduje činjenica da su prihodi od turizma u četvrtom kvartalu prošle godine iznosili 123 miliona EUR, što je najveći prihod ikad registrovan u četvrtom kvartalu – objavio je crnogorski premijer, podsetivši da su prihodi od turizma u četvrtom kvartalu 2019. iznosili svega 67 miliona evra.

Izvor: Telegram/Twitter

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...