410 osoba prošle godine dobilo crnogorski „zlatni pasoš“

od strane | 14/01/2023 | Crna Gora, Region

(Foto: Pixabay)

  Crna Gora je objavila spisak osoba koje su dobile „zlatne pasoše“ tokom prošle godine. Reč je uglavnom o ljudima koji su dobili crnogorsko državljanstvo u zamenu za novčana ulaganja. Na spisku se nalazi 410 osoba od kojih su trećina Rusi.

Između ostalih, na listi se nalaze Sergej Studenjikov, vlasnik lanca samoposluga „Crveno i belo“, čije bogatstvo se procenjuje na 1,8 milijardi dolara i članovi njegove uže porodice. Tu je i investitor Jevgenij Zalcman, bivši šef kancelarije UBS u Moskvi.

U crnogorskom registru nalazi se i tvorac blokčejn mreže Ethereum Vitalik Buterin, rodom iz Kolomne kod Moskve. Buterin je odrastao u Kanadi, a državljanstvo Crne Gore dobio je u aprilu prošle godine. Podgorica je saopštila da će to pomoći razvoju lokalne kriptovalute, ističući da Buterin nije dobio pasoš po programu Državljanstvo za ulaganje.

Od 140 Rusa sa spiska samo Buterin i ruska gimnastičarka Elizaveta Lugovskik, prema podacima iz registra, nisu dobili pasoše na osnovu ulaganja. Pored Rusa, crnogorsko državljanstvo dobio je veliki broj Kineza, Ukrajinaca i stanovnika afričkih i azijskih zemalja. Osim ekonomskog interesa, kao razlog za izdavanje državljanstva naveden je sportski, kulturni ili naučni interes.

Crna Gora je jedna od zemalja u Evropi koja omogućava dobijanje državljanstva u zamenu za ulaganja. Program je pokrenut u novembru 2019. godine, ali su zbog pandemije pasoši izdati tek nakon ukidanja karantina 2020. Prvi vlasnik „zlatnog pasoša“ Crne Gore bio je Rus.

Za dobijanje crnogorskog državljanstva potrebno je uložiti u nekretnine ne manje od 250.000 evra na severu i u srednjem delu zemlje i ne manje od 450.000 evra na primorju. Pored toga, neophodna je uplata doprinosa u iznosu od 200.000 evra u crnogorske državne fondove.

Crnogorske vlasti najavile su u maju 2022. produženje programa „zlatni pasoši“ do kraja godine. Ova odluka je doneta uprkos kritikama iz Evropske unije, koja je insistirala na okončanju programa, jer su Rusi bili najviše zainteresovani za njegovo produženje.

Izvor: Biznis.rs/Forbs

Preporučene vesti:

Na području Zvornika Rusi grade veliko gasno postrojenje

(Foto: Freepik)  Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni. Višković je naveo i da je ruski investitor zainteresovan za ovaj projekat. - Gas se u...

Više...

Ministar Vučević sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore

(Foto: Tanjug)  Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, zajedno sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikolom Selakovićem, sastao se u Vladi sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji. Vučević i Selaković su sa...

Više...