Srbi u Francuskoj su vredni i obrazovani, patriote privržene matici

od strane | 19/10/2023 | Intervjui

(Foto: Privatna arhiva/MFA/Unsplash)

  Od trenutka u istoriji kada su prvi Srbi došli u Strazbur, ovaj grad postao je važno središte ne samo pravnog, već i ekonomskog i kulturnog napretka naših ljudi koji tu žive. Ključnu ulogu u produbljivanju veza Srbije i Francuske imaju naši konzuli, koji predano i savesno rade svoj posao, a potpisivanjem načelnog dogovora o saradnji Beograda i Strazbura nastavljeni su dalji koraci ka boljim odnosima dve zemlje.

Od jula ove godine kada je imenovan za konzula Srbije u Strazburu, Slavoljub Carić radi na unapređenju lokalnih odnosa, na boljem i kvalitetnijem životu naših građana, kao i na očuvanju istorijskog nasleđa.

U razgovoru za naš portal, Nj. E. Carić ističe da je njegova diplomatska misija da srpskim građanima koji trajno ili privremeno borave u Strazburu pomogne im u mnogobrojnim i različitim zahtevima. Dodaje da je posao koji trenutno obavlja veoma obiman, ali i od velikog značaja za našu dijasporu i govori o budućoj saradnji, kao i pomoći Francuske i Srbiji na daljem putu ka Evropskoj uniji.

Prema Vašem mišljenju, koliki je značaj Konzulata Republike Srbije u Strazburu, gledajući kroz prizmu Srba koji tu žive?

– Posao konzula je veoma zahtevan, jer podrazumeva svakodnevni rad oko izdavanja dokumenata, legalizacije i rešavanja različith statusnih i niza drugih pitanja od značaja za naše građane. Takođe, tu su kontakti sa SPC, dijasporom, praćenje rada Komisije za građanska stanja, ali i kontakti sa kolegama iz konzularnog kora i francuskim nadležnim organima.

Za ovo kratko vreme, koje aktivnosti ste imali s ciljem upoznavanja sa Srbima i srpskim organizacijama na području koje jurisdikciono pokriva Konzulat?

– Konzulat u Strazburu je pre svega od velikog značaja za naše građane, jer se nastoji izaći u susret mnogobrajnim i veoma različitim zahtevima naših građana, ali i stranaca koji se takođe obraćaju konzulatu. To zahteva visoku stručnost i poznavanje propisa i procedura, kako Republike Srbije, tako i Republike Francuske.

Koliko Srba živi u Strazburu i koji su njihovi najčešći problemi sa kojima se suočavaju?

– Na području koje pokriva Konzulat živo preko 20.000 srpskih građana i oni se suočavaju sa nizom problema od rešavanja stausnih pitanja pa sve do problema koji moraju da se reševaju zajednički sa francuskom administracijom. Konzulat u svemu tome nastoji da im pomogne, u skladu sa propisima Republike Srbije i propisima i praksom zemlje domaćina, to jest Francuske.

Kako ocenjujete saradnju Srba koji žive u Strazburu sa svojom matičnom državom?

– Aktuelno državno rukovodstvo nastoji takođe da izađe u susret zahtevima naše dijaspore. O tome govori i činjenica da imamo posebnog ministra bez portfelja zaduženog za dijasporu (to je gospodin Djordje Miliećević), a u okviru Ministarstva spoljnih poslova postoji i posebna Uprava za dijasporu, na čijem čelu se nalazi gospodin Arno Gujon.

Srbija po prvi put u ovoj Vladi ima Ministarstvo zaduženo za dijasporu. Da li smatrate da se aktuelno državno rukovodstvo različitim projektima zalaže dovoljno za Srbe van matice?

– Ovde sam tek nešto više od dva meseca, ali mogu da zaključim da je posao koji mi predstoji veoma obiman i od velikog značaja za našu brojnu dijasporu, koju sam imao priliku da upoznam ne samo ovde u konzulatu, nego i u crkvama SPC u Miluzu i Strazburu. Predstoji i susret sa vladikom zapadno evropskim Justinom 22. oktobra u Lugresu.

Konzulat postoji kao servis naših građana za pomoć i saradnju. Koliko tamošnji Srbi imaju poverenja u instituciju njihove matične države da im se nađe u svakom trenutku? Kako doživljavate srpsku zajednicu u Francuskoj?

– U svakom slučaju, Srbi u Francuskoj su dobro organizovani i privrženi su matici zemlji, pa mislim da je važno održavanje stalnih kontakata sa srpskom dijasporom u Francuskoj, koja okuplja veoma vredne i obrazovane ljude, ali pre svega patriote, koji vole i veruju svojoj zemlji.

Preporučene vesti:

Petković: Za nas je Ustav Republike Srbije svetinja

(Foto: kim.gov.rs)  Zajednica srpskih opština predstavlja jedini mehanizam opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i odbijanje Prištine da punih deset godina ispuni svoju obavezu iz dijaloga direktno je omogućilo Aljbinu Kurtiju da sprovodi teror,...

Više...