Zbog rata i inflacije manja potreba za radnicima u svetu

od strane | 19/01/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Međunarodna organizacija rada (ILO) objavila je svoj zvanični izveštaj o tržištu rada, u kom se navodi da će zapošljavanje širom sveta biti znatno usporeno ove godine, zbog ekonomskih posledica rata u Ukrajini, visoke inflacije i strože monetarne politike.

Izveštaj pokriva šta je dovelo i u kojoj meri do promena na tržištu rada. Neki od uzroka su poklapanje ekonomskih i geopolitičkih kriza, ali se analiziraju i globalni obrasci, regionalne razlike i ishodi među grupama radnika.

Posebna pažnja posvećena je uticaju različitih kriza na produktivnost, kvalitet posla i mogućnosti zapošljavanja i kako ovi trendovi mogu da dovedu do narušavanja socijalne pravde širom sveta.

U ovoj godini, ILO očekuje rast zaposlenosti od jedan odsto, time što se snizila dosadašnja procena za pola procentna boda.
Broj nezaposlenih trebalo bi, kako navode, da poraste za tri miliona, na 208 miliona, a inflacija će nagristi realne plate,
U izveštaju ILO o globalnim trendovima govori direktor istraživačkog sektrora Ričard Samans, koji je ujedno i koordinator ovog izveštaja.

– Zbog sporijeg rasta broja zaposlenih u svetu ne očekujemo nadoknadu gubitaka iz kovid krize pre 2025. godine – navodi Samans.

Situacija bi mogla još više da se pogorša ukoliko globalna ekonomija uspori, napominju iz ILO.

Izvor: Klix

Preporučene vesti: