Zbog inflacije Nemci piju sve manje piva

od strane | 08/03/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Skoro svaki peti Nemac pije manje piva, jer su veliki nemački proizvođači poslednjih meseci podigli cene ovog alkoholnog pića.

Prema podacima istraživanja koje je sproveo institut YouGov, oko 17 odsto učesnika je reklo da pije manje piva. Tri procenta je navelo da pije čak i više, dok dve trećine, 61 procenat, pije kao i ranije. Oko petine učesnika nije ni odgovorilo.

Muškarci, oko 22 odsto više nego žene, kažu da su zbog viših cena počeli da se odriču omiljenog napitka.

Cene su povećali ili će ih podići proizvođači kao što su Radeberger Group, Krombacher, Veltins i Bitburger. Pivare kažu da su primorane na poskupljenja zbog povećanja troškova, na primer energenata.

Nemačka je prošle i pretprošle godine bila najveći proizvođač sa 7,5 milijardi litara, što čini 23 odsto ukupne proizvodnje u Evropskoj uniji (EU). To znači da otprilike svako četvrto alkoholno pivo proizvedeno u EU potiče iz ove zemlje.

Nakon Nemačke, slede Poljska i Španija, obe sa po 3,7 milijardi proizvedenih litara, odnosno sa po 11 odsto ukupne proizvodnje EU, zatim Holandija sa 2,5 milijardi litara (sedam procenata). Ove četiri zemlje zajedno proizvode 52 odsto piva koje dolazi iz EU.

Izvor: DPA

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...