Za mesec dana cena popularne pice skočila 30 odsto

od strane | 27/01/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  U Italiji, cena popularne pice margarite porasla je za neverovatnih 30 odsto u odnosu na decembar prošle godine.

To je daleko veći skok u odnosu na stopu inflacije od 12,3 procenata, do koje je došlo zbog povećanja u iznosu energenata i hrane u toj državi.

Uprkos tome što je italijanska vlada potrošila 75 milijardi evra da pomogne građanima sa cenama gasa i računa za struju, vrednost pice je otišla predaleko.

Italijanski Nacionalni institut za statistiku i ministarstvo finansija prati rastuće iznose osnovnih sastojaka brašna, paradajza, mocarela sira i maslinovog ulja.

Osim povećanja iznosa struje, najveći skok zabeležen je u ceni mocarele, koja je viša za 27 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kao i brašna, koje se poskupelo za 22 procenta.

Iako postoji opsežna debata o tome koji su prelivi prihvatljivi na pravoj italijanskoj pici, margarita, zajedno sa još jednostavnijom verzijom bez mocarele poznatom kao marinara, predstavljaju vrste koje najviše cene turisti.

Ti tipovi pica su verovatno najčešće proizvedeni od osam miliona pica koje se, prema proceni vodiča za hranu „Il Gambero Rosso“, peku širom zemlje svakog dana.

Margarita je dobila naziv po prvoj kraljici Italije Margariti di Savoji i to u čast njene posete Napulju 1889.

EU je prepoznala margaritu kao proizvod sa zagarantovanim tradicionalnim specijalitetima koja zahteva peć na drva, pečenje na 485 stepeni, debelu koru najmanje jedan centimetar i korišćenje ekstradevičanskog maslinovog ulja, svežeg bosiljka, lokalnu mocarelu i paradajz.

Izvor: Tanjug

tagovi: cena | italija | pica | rast

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...