Vlasnicima peći na drva britanska vlada preti kaznom od 300 funti

od strane | 01/02/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Freepik)

  Britanska vlada najavila je da će zabraniti držanje peći na drva zbog toga što su pomenute peći veći zagađivači vazduha od automobila, a ako se vlasnici peći toga ne budu pridržavali biće kažnjeni sa po 300 funti.

Kako je navedeno, emisije jedne od najštetnijih vrsta zagađenja vazduha od sagorevanja drva u domaćinstvu – sitnih PM čestica – porasle su za 35 odsto između 2010. i 2020.

Ove zakonske inovacije u Britaniji imaju za cilj da smanje količinu dima u najzagađenijim gradovima poput Londona, Birmingema, Mančestera i mnogih drugih.

Prema analizi Tajmsa, peći na drva su vremenom postale simbol srednje klase i postale su naročito popularne u poslednjoj deceniji.

Lokalne vlasti odgovorne za sprovođenje pravila o kontroli dima u urbanim sredinama smatrale su da je teško izvesti ljude na sud i pružiti dokaze o zagađivanju vazduha.

Za šest godina izdato je samo 17 kazni, uprkos tome što je podneto više od 18.000 žalbi, a sada je vlada naložila lokalnim vlastima da razmotre korišćenje ovlašćenja iz Zakona o životnoj sredini iz 2021. za izricanje građanskih kazni na licu mesta, koje mogu da se kreću od 175 do 300 funti.

Za one koji budu nastavili da krše zabranu, kako se navodi, novčane kazne će biti do 5.000 funti i po 2.500 funti za svaki dan kada se zabrana prekrši.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: