Više od trećine Španaca uspeva samo da pokrije troškove života

od strane | 06/03/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Istraživanje sprovedeno na 2.000 ispitanika u Španiji pokazuje da 36,4 odsto anketiranih uspeva samo da pokrije svoje troškove, piše El pais.

Kako se navodi, 41,3 procenta ispitanika reklo je da svakog meseca uspeva malo da uštedi, dok je 10,3 odsto izjavilo da je svoju ušteđevinu moralo da iskoristi za pokrivanje troškova, a 5,9 procenata da je prinuđeno da se zaduži.

Istraživanje je sprovedeno od 23. do 26. februara.

U tom mesecu su cene u Španiji porasle 6,1 odsto u odnosu na januar, što je najveći mesečni porast inflacije u februaru u poslednjih 45 godina, navodi list.

Inflacija ostaje osnovni problem za domaćinstva, vlade i investitore, a organizacija potrošača OCU procenjuje da je dodatni godišnji trošak prosečne porodice 860 evra.

Krediti su takođe sve skuplji, pa je tako prosečan iznos kredita u Španiji sa 546,8 evra mesečno, povećan na 813,8 evra.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...