Više od pola Britanaca oslanja se na pomoć države

od strane | 24/01/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Freepik)

  Otkad je britanska vlada na početku pandemije koronavirusa uvela obimne mere podrške, više od polovine građana oslanja se na pomoć države.

Kako je pokazala analiza instituta Civitas, čak 54,2 odsto građana dobija pomoć od države i ona premašuje njihove poreske obaveze, a rezultati pokazuju i da čak 83 odsto poreza na dohodak plaća svega 40 procenata odraslih Britanaca.

Pomoć za građane uključuje i negotovinsku uplatu za sistem zdravstvene zaštite i usluge obrazovanja, objavljeno je u ovoj analizi iz 2020/2021.

Autori Noks i Danijel Lili ističu da je ovo najviša neto zavisnost od kada Civitas analizira podatke.

Od 2011. do 2019/2020. udeo se smanjio sa 52,5 na 47,5 odsto, dok je u toku pandemije porastao zbog mera pomoći.

Ministarstvo rada i penzija radi na tome da u narednih nekoliko meseci objavi Belu knjigu o naknadama, a na to ga je podstakao premijer Riši Sunak.

Ministar Mel Stride planira da izmeni sistem podrške kako bi se podstaklo zapošljavanje koje još uvek nije kao pre pandemije, te je to uticalo na smanjenje potrebe za radnicima.

Premijer Sunak prošle nedelje izjavio je da vlada razmatra niz mera u nameri da reši ovaj problem.

– Moramo analizirati kako funkcioniše naš sistem socijalne pomoći i da li uopšte funkcioniše kako bismo podstakli ljude, koji to mogu, da rade – ističe premijer.

U analizi je još utvrđeno i da 40 odsto građana stoji na dnu lestvice kada su prihodi u pitanju.

Oko 27 miliona ljudi prima u proseku 23.000 funti (26.255 evra) godišnje u novčanim naknadama.

Kada su naknade u pitanju, prethodne godine ministar finansija Džeremi Hant potvrdio je da će se ovog proleća podići naknade za invalidnost i za zaposlene za 10,1 odsto, dok je trošak povećanja procenjen na 11 milijardi funti.

Dalje je naveo da je zabrinut zbog naglog povećanja broja ekonomski neaktivnih radno sposobnih odraslih građana, te da najavljuje dodatnu analizu ovog problema.

– Više od 600.000 primatelja univerzalnih poreskih olakšica biće pozvano na sastanak sa stručnjakom za profesionalnu orijentaciju kako bi dobili potrebnu pomoć za povećanje broja radnih sati – poručuje ministar.

Izvor: Hrportfolio

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...