Vesić sa britanskom ambasadorkom o saradnji u oblasti infrastrukture i transporta

od strane | 06/02/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Tanjug)

  Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je sa ambasadorkom Velike Britanije u Srbiji Šan Maklaud o unapređenju saradnje dve zemlje, posebno u oblasti infarstrukture i transporta.

Vesić je obavestio ambasadorku da bi uskoro trebalo da bude potpisan sporazum sa Evropskom unijom o izgradnji brze pruge Beograd – Niš, nakon čega će biti raspisan tender, na kojem su, kako je naveo, dobrodošle i britanske kompanije.

Ministar je precizirao da je taj projekat vredan više od dve milijarde evra, od čega je 600 miliona grant EU, koji je najveći koji je naša zemlja ikada dobila.

Ostatak, kako je dodao, finansiraju Evropska investiciona banka (EIB) i Srbija.

Vesić je je upoznao ambasadorku Maklaud i sa planom, rekonstrukcijom i modernizacijom oko 600 kilometara regionalnih pruga u Srbiji, uz pomoć EU, što su takođe projekti na kojima bi mogle da rade i kompanije iz Velike Britanije ukoliko budu najbolje na tenderu.

Naglasio je da Srbija ogromna sredstva ulaže upravo u obnovu železnice i regionalno povezivanje uopšte.

Kada je reč o zelenoj enegriji i tranziciji, Vesić je rekao da će biti raspisan tender za nabavku 100 punjača za električna vozila koja će biti postavljena duž auto-puta i da su u planu izmene zakona koje će se odnositi na to da svi veliki i javni objekti moraju da imaju sertifikat zelene gradnje.

Ambasadorka Maklaud istakla je da su britanske kompanije zainteresovane za ulaganja u Srbiji, upravo u oblasti infarstrukture, transporta, posebno železničkog, kao i u zelenoj tranziciji.

Podvukla je da postoji prostor za saradnju kada su železnice u pitanju i navela da je četiri milijarde funti na raspolaganju Srbiji u okviru Britanske agencije za finansiranje i osiguranje izvoza.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...