Vesić pozvao italijanske kompanije da ulažu u srpsku infrastrukturu

od strane | 01/02/2023 | EU, Evropa

(Foto: Tanjug)

  Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je sa ambasadorom Italije u Srbiji Lukom Gorijem o daljem razvoju odnosa dve zemlje.

U tom smislu, Vesić je prihvatio poziv ambasadora da učestvuje na Poslovnom forumu Srbija-Italija u Beogradu 21. marta, gde će se okupiti i neke od najvažnijih italijanskih kompanija, te je to prilika, kako je naveo, za saradnju, pre svega u oblasti infrastrukture između Italije i Srbije.

– Biće mi drago da italijanskim kompanijama predstavim sve mogućnosti i prednosti ulaganja u Srbiju. Uskoro ćemo imati nekoliko tendera sa EU, za izgradnju brze pruge Beograd – Niš, a narednih godina za brzu prugu Niš – makedonska granica, na koji italijanske kompanije mogu da se prijave – rekao je Vesić.

Najavljujući Forum, ambasador Italije kazao je da će ta manifestacija okupiti veliki broj italijanskih kompanija, a obuhvatiće tri velika sektora – energetsku i zelenu tranziciju, poljoprivredu i infrastrukturu.

Ministar Vesić naveo je da su kompanije iz Italije dobrodošle da ulažu u našu državu i istakao je da je prošle sedmice poslao pismo italijanskom ministru za infrastrukturu i saobraćaj Mateu Salviniju, u kojem je predložio da se između dve zemlje međusobno ukinu tranzitne dozvole za vozače kamiona.

– Da smanjimo administraciju i olakšamo posao prevoznicima jer mi godišnje razmenimo 22.300 bilateralnih dozvola za drumski prevoz. To bi bilo dobro za obe zemlje – rekao je ministar.

Vesić je istakao da su odnosi Italije i Srbije dobri, ali da postoji mnogo postora za njihovo unapređenje, dok je ambasador Gori napomenuo da je Italija jedan od najvažnijih bilateralnih evropskih partnera Srbije, da je 1.200 italijanskih kompanija registrovano u Srbiji, te da ima prostora za produbljenje saradnje.

Italijanske kompanije u Srbiji su do sada uglavnom investirale u tradicionalnim oblastima, ali su zainteresovane i za ulaganja u nove sektore, kao što je infrastruktura.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...