Uskoro se ukida roming u EU za zemlje Zapadnog Balkana

od strane | 18/01/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Ove godine trebalo bi da zaživi sporazum o romingu, prema kojem bi sve pozive mobilnim telefonom i korišćenje interneta na Zapadnom Balkanu i EU, plaćali po istim cenama kao i u matičnim državama.

Na svom Tviter nalogu, poslanik u hrvatskom Saboru Bojan Glavašević objavio je da ta ideja postoji već dugo, ali da je sada blizu realizacije.

– U Saboru održan je odbor za evropske poslove, na kojem je državna sekretarka Andreja Metelko Zgombić rekla da je glavni sporazum već potpisan, ali da treba potpisati još par manjih. Na pitanje kada bi se to trebalo realizovati, odnosno stupiti na snagu, nada se da će biti ove godine – izjavio je hrvatski poslanik.

Prema Glavaševićevim rečima, u sporazum trebalo bi da budu uključene sve zemlje Zapadnog Balkana – Srbija, Severna Makedonija, BiH, koje su na bilo koji način ušle u proces pristupanja Europskoj uniji.

Pre nego što bude ukinut roming, razgovor bi trebalo da pojeftini, jer je u decembru, 2022. potpisana deklaracija prema kojoj će od oktobra ove godine roming biti jeftiniji između zemalja Zapadnog Balkana i članica Evropske unije.

Roming unutar EU već neko vreme je ukinut, kao i roming u zemljama Zapadnog Balkana koje nisu u Uniji.

Od jula 2021. naknade za roming u regionu Zapadnog Balkana su jednake nuli, tako da više nema dodatnih troškova za sve roming usluge.

Izvor: Index

Preporučene vesti: