UNICEF: Deca u Holandiji su najsrećnija na svetu

od strane | 26/09/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Deca u Holandiji su među najsrećnijim na svetu, pokazalo je istraživanje, a stručnjaci kažu da bi moglo biti više razloga zašto je to tako.

Izveštaj UNICEF-a objavljen pre nekoliko godina pokazuje da deca u Holandiji imaju najveći osećaj blagostanja. Agencija Ujedinjenih nacija za decu analizirala je podatke iz 41 zemlje sa visokim dohotkom, rangirajući zemlje prema tome kako su postigli mentalno blagostanje dece, fizičko zdravlje i razvoj akademskih i društvenih veština.

Utvrđeno je da je Holandija najviše rangirana na tabeli od tri ishoda blagostanja, a slede Danska i Norveška, dok su Čile, Bugarska i SAD bile na dnu tabele.

Odvojeno, Indeks boljeg života Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj 2020. pokazao je da je Holandija postigla natprosečne rezultate u brojnim oblastima, uključujući zarade, obrazovanje, stambeni i zdravstveni status.

Anita Cleare, autorka „Vodiča za preživljavanje radnih roditelja“, rekla je da je važno razumeti ulogu socio-ekonomskih faktora u uticaju na sreću dece i objasnila da ako dete ima zadovoljene određene potrebe, što je verovatnije u bogatoj zemlji, veće su šanse da postigne sreću.

Cleare je istakla da se asertivan roditeljski stil, koji postavlja „jasne granice sa puno ljubavi i topline stalno pokazuje da korelira sa pozitivnim ishodima za decu“.

Osećaj stida je štetan

Osim toga, ona je poručila da bi stid zaista mogao da bude štetan za decu i da Holanđani imaju reputaciju da su otvoreni za razgovor o temama o kojima bi se u drugim zemljama moglo smatrati da je neprijatno razgovarati.

Izveštaj UNICEF-a takođe naglašava da nemaju sva deca koja žive u bogatim zemljama dobro detinjstvo.

– Čak i zemlje sa dobrim društvenim, ekonomskim i ekološkim uslovima su daleko od ispunjavanja ciljeva postavljenih u Agendi za održivi razvoj 2030 – navodi se u izveštaju UNICEF-a.

U cilju borbe protiv ovih nedostataka, UNICEF je pozvao zemlje sa visokim dohotkom da konsultuju decu o tome kako bi se njihov život mogao poboljšati i da obezbede integrisanje politike za unapređenje njihovog blagostanja.

Takođe, UNICEF je takođe preporučio zemljama da ubrzaju napore za postizanje ciljeva održivog razvoja, poput smanjenja siromaštva i poboljšanja pristupa brizi o deci.

Netakmičarsko školovanje

Cleare je objasnila da Holanđani imaju reputaciju da „cene različitost i da su veoma inkluzivni“.

Prema njenim rečima, ovakav pristup roditeljstvu je važan, s obzirom na to sa kolikim se pritiskom deca sada susreću i na akademskom i na društvenom planu, u smislu društvenih mreža.

– Tako da mislim da će odrastanje u kulturi, u kojoj se slave svačiji jedinstveni darovi, a deca osećaju da mogu da budu ono što žele da budu i da im se ne sudi, prijateljstva učiniti pozitivnijim i pomoći će da deca budu srećna – napomenula je ona.

Istraživanje UNICEF-a pokazalo je da 81 odsto tinejdžera u Holandiji uzrasta od 15 godina smatra da su u stanju da lako sklapaju prijateljstva, što je jedna od najviših stopa među 41 zemljom obuhvaćenom listom.

Takođe, istraživanje je pokazalo da je za 15-godišnjake u zemlji koji imaju visok osećaj pripadnosti školi, zadovoljstvo životom najveće.

Amanda Gamer, osnivač organizacije za razvoj veština Good Play Guide, rekla je da je školovanje „nekonkurentno“ u Holandiji i da je umesto toga fokus na razvijanju strasti za učenjem.

Ona je pozvala roditelje da zapamte da „rezultati na ispitima nisu sve i kraj svega“ i da treba da pokušaju da se usredsrede na podsticanje radoznalosti svog deteta .

Gamer je navela da se takođe mogu naučiti lekcije iz drugih zemalja koje se smatraju uzornim u smislu dobrobiti dece. Na primer, u Norveškoj, koja je treća na listi UNICEF-a postoji „kultura zajedništva“.

– Pomaganje drugima je sjajno za vaše mentalno zdravlje, pa razmislite o tome kako cela vaša porodica može da doprinese zajednici – zaključila je ona, sugerišući da je volontiranje jedan od načina da se podstakne ovaj osećaj zajedništva.

Izvor: BIZlife

Preporučene vesti: