U Švajcarskoj više od polovine lekova u apotekama nije efikasno

od strane | 04/10/2023 | Društvo, Evropa, Švajcarska

(Foto: Freepik)

  Skoro 60 odsto lekova izloženih u apotekama u Švajcarskoj nema medicinski dokazanu efikasnost, pokazalo je istraživanje bolničkog centra Bil.

Studija je analizirala fotografije izloga iz 68 nasumično odabranih apoteka u Švajcarskoj, usled čega je otkriveno da je od 970 lekova samo 418 (43,1 odsto) imalo dokazanu efikasnost.

U studiji, koja je objavljena u listu „British Medical Journal Open“, navodi se da se rezultati delimično mogu objasniti činjenicom da apotekama nije dozvoljeno reklamiranje lekova na recept, poput antibiotika.

– Većina izloženih su homeopatski lekovi koji se nikada nisu pokazali efikasnim ni u jednoj studiji. Možete da ih pijete u galonima i verovatno nećete imati ni primarne, ni neželjene efekte – objasnio je profesor Danijel Žene, koji je vodio studiju.

Međutim, on je istakao da je ovakva proporcija i dalje problematična.

– Ovo su iznenađujući rezultati koji bi mogli da imaju posledice i po pacijente – poručio je Žene.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...