U Švajcarskoj postavljeno pet hiljada solarnih panela na jezerskoj brani

od strane | 08/03/2023 | Društvo, Evropa, Švajcarska

(Foto: Youtube printskrin)

  U sklopu projekta Alpin Solar uspešno je postavljeno pet hiljada solarnih panela na branu koja se nalazi na jezeru Mutsi u Švajcarskoj.

Brana se nalazi na 2.500 metara nadmorske visine, što znači da je najviša u Evropi, a proizvodnja energije je već počela.

S projektima poput Alpin Solara, koji je nastao ulaganjem tri kompanije, Švajcarska je počela svoju veliku tranziciju s nuklearne na zelenu energiju, kao što je i planirano 2011.

Švajcarska je ranije proizvela masivnu vodenu bateriju pomoću koje će pohranjivati svoju obnovljivu energiju.

Brana se nalazi u švajcarskom kantonu Glarus, a okružena je snegom koji prekrivaju vrhove.

Cilj projekta je proizvodnja 3,3 miliona kilovati energije godišnje za napajanje 700 domaćinstava.

Na zidove brane je postavljeno pet hiljada solarnih panela, a brana je dom i za hidroelektrane. Širina instalacije solarnih panela iznosi jedan kilometar, a niz je dizajniran za stvaranje 2,2 megavati električne energije.

Iako postavljanje solarnih panela u planinama prekrivenim snegom može da izgleda kontraintuitivno,očekuje se da će oni bolje da rade u ovim regijama, posebno zimi.

Razlog je to što u odnosu na niže nadmorske visine, u kojima dominira magla u zimskim mesecima, na većim visinama u Švajcarskoj sija sunce.

Dodatna prednost je sneg koji zbog boje reflektuje sunčevu svetlost na solarne panele, što takođe stvara veće prinose pri radu na nižim temperaturama. Na taj način se očekuje proizvodnja tri puta veće energije u zimskim mesecima, kao što su februar i mart u odnosu na ostatak godine.

Izvor: Uživo24

Preporučene vesti: