U Švajcarskoj pet partija pristalo na ograničenje upotrebe AI uoči izbora

od strane | 26/09/2023 | Društvo, Evropa, Švajcarska

(Foto: Freepik)

  Pet švajcarskih političkih stranaka potpisalo je kodeks ponašanja u okviru kojeg je usaglašeno ograničenje upotrebe veštačke inteligencije (AI) u kampanji za savezne izbore koji će biti održani 22. oktobra.

U zajedničkom saopštenju partije su zatražile od svojih kantonalnih odbora da se pridržavaju kodeksa ponašanja u kojem se ističe da svaka upotreba AI tokom političke kampanje mora da bude eksplicitno navedena. Pored toga, upotreba tehnologije veštačke inteligencije je zabranjena za napade na političke protivnike.

– AI omogućava nove oblike komunikacije, ali takođe predstavlja i opasnost jer potencijalno može da dovede do iskrivljavanja činjenica ili pripisivanja stvari određenim političkim akterima koje oni ne bi rekli – navedeno je u saopštenju.

Među potpisnicima su Socijaldemokratska partija, Partija centra, Zelena stranka, Liberalna zelena partija i Protestantska partija. Radikalno-liberalna partija nije potpisala kodeks ponašanja, ali se obavezuje na zabranu svake zloupotrebe AI, dodaje se se u saopštenju.

Kodeks nije potpisala ni najveća Švajcarska narodna partija, koja odbija da preuzme bilo kakve obaveze po tom pitanju. Generalni sekretar stranke Peter Keler rekao je da su granice onoga što se definiše kao „negativna kampanja“ zamagljene.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: