U Švajcarskoj karte za javni prevoz postaju digitalne

od strane | 28/02/2023 | Društvo, Evropa, Švajcarska

(Foto: Freepik)

  Karte za voz, autobus i tramvaj više se neće moći kupovati na automatima za prodaju na stanici, jer oni nestaju širom Švajcarske.

Pošto se automati za prodaju karata postepeno gase i biće potpuno ukinuti u narednoj deceniji, pa je jedini način da sada kupite kartu preko mobilnog telefona ili onlajn.

– U budućnosti će karte za autobus i voz biti dostupne samo digitalno – izjavio je portparol SwissPass Alliance Tomas Aman.

Cilj je da svi budu u mogućnosti da plaćaju pametnim telefonom najkasnije do 2035. godine.

Ovo ne bi trebalo da predstavlja problem za većinu putnika koji već imaju aplikaciju za javni prevoz na svojim telefonima, ali za starije osobe koji se i dalje oslanjaju na fizičke mašine, vremenom će morati da savladaju modernu tehnologiju.

– Broj starijih ljudi koji ne koriste telefone ili tehnologiju kao što su aplikacije javnog prevoza je relativno nizak. Od 1,8 miliona penzionera u Švajcarskoj, samo oko 200 hiljada je bez pametnog telefona – objasnio je Peter Buri, portparol organizacije za pomoć starima Pro Senectute.

On je dodao da, kako se promena sa fizičkog na digitalno odvija postepeno, vremenom će se povećavati i procenat penzionera koji dobro poznaju aplikacije.

Pro Senectute i Swiss Federal Railways će ponuditi kurseve za sve oni kojima su potrebni, bez obzira na godine.

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...