U Španiji stupio na snagu prvi zakon o pravima životinja

od strane | 06/10/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  U Španiji je stupio na snagu novi zakon koji zabranjuje upotrebu životinja za rekreativne aktivnosti koje im uzrokuju bol i ptanju, ali su i dalje dozvoljene borbe bikova i lov sa psima.

Reč je o prvom zakonu u Španiji koji se bavi pravima životinja, a posebno je usmeren na maltretiranje domaćih životinja, za šta je predviđena kazna od 200.000 evra.

Zakonom je zabranjena kupovina kućnih ljubimaca u prodavnicama ili onlajn, ali se prodavnicama daje „grejs period“ za pronalazak domova za životinje. Kućni ljubimci se od sada mogu kupiti samo kod registrovanih uzgajivača. Istovremeno, novim zakonom je dozvoljeno kućnim ljubimcima da uđu u većinu objekata, uključujući restorane i barove.

Zabranjuje se korišćenje divljih životinja u cirkusima, ali se zoološkim vrtovima dopušta da koriste morske sisare u svojim predstavama sa delfinima sve dok životinje ne umru.

Prema zvaničnim procenama, u Španiji ima oko 29 miliona kućnih ljubimaca od kojih su većina psi, ali je oko 300.000 njih napušteno svake godine. Zakonom se takođe uvodi obavezno osiguranje i registracija kućnih ljubimaca, kao i obuka vlasnika.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...