U Nemačkoj se masovno zatvaraju prodavnice poznatih brendova

od strane | 18/01/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Nekada veliki trgovački lanci C&A, Galeria Karstadt Kaufhof, Primark, Görtz, Conrad, H&M, Orsay, Conrad i Media Markt zatvaraju se u brojnim gradovima unutar Nemačke.

Proteklih nekoliko godina robne kuće trpele su posledice pandemije koronavirusa, te se maloprodaja suočila sa padom potražnje u mnogim sektorima.

Pored pandemije, energetska kriza takođe je doprinela ekonomskom prahu. Nekoliko velikih lanaca kao što su C&A, Galeria Karstadt Kaufhof, Primark i Görtz naknadno su najavili zatvaranje svojih prodavnica.

Najmanje svakoj trećoj prodavnici Galerije Karstadt Kaufhof preti zatvaranje. Drugi put u tri godine lanac robnih kuća Galeria Karstadt Kaufhof ponovo je pred finansijskim bankrotom. Stoga, firma ponovo mora da zatvori desetine svojih prodavnih objekata.

Kako navodi direktor Galerije Miguel Milenbah, mreža prodavnica od 131 robne kuće trebalo bi da se smanji za najmanje trećinu, te bi zatvaranjem verovatno bilo pogođeno više od 40 lokacija.

Krajem prethodne godine postalo je poznato da će se verovatno zatvoriti do 90 prodavnica.

Veliki trgovački lanac C&A, takođe će zatvoriti tri prodavnice u Nemačkoj ove godine, i to u Kielu, Rendsburgu, Elmshornu.
Modni lanac već neko vreme prolazi kroz veliko restrukturiranje, a kompanija nije želela da objavi tačne razloge niti dodatne detalje.

– Molimo za razumevanje da ne objavljujemo nikakve podatke o zaposlenima i precizne podatke ili pozadinu zatvaranja trgovina. Još nije jasno koliko će ukupno biti zatvaranja. Već 2022. C&A je samo u Nemačkoj zatvorio 13 prodavnica – saopštili su iz kompanije.

Takođe, Primark se suočava sa tendencijom ka zatvaranju svojih trgovinskih objekata, kao na primer u Weiterstadtu gde je već zatvoren krajem oktobra prošle godine i u Berlinu gde će se zatvoriti krajem aprila ove godine.

Primark trenutno ima 32 prodavnice u Nemačkoj, a do kraja godine predviđa se da će ih biti znatno manje. Prodaja je poslednjih godina drastično opala s 926 miliona na 380 miliona evra u 2021. godini.

Predviđeno je i zatvaranje nekoliko prodavnica marke Görtza i to –
Görtz u Kölnu (Ehrenstrasse 5-7)
Görtz u Kölnu (Trankgasse 11, Glavni kolodvor u Kölnu)
Görtz u Kölnu (Aachener Str. 1253, Rhein-Center)
Görtz u Düsseldorfu (Konrad-Adenauer-Platz 14, glavni kolodvor u Düsseldorfu)
Görtz u Hamburgu (Glockengiesserwall 8, Glavni kolodvor u Hamburgu)
Görtz u Hamburgu (Poststrasse 12, prolaz Hamburger Hof)
Goertz u Mainzu (Am Brand 8)
Görtz u Heidelbergu (Fahrtgasse 18, Darmstädter Hof Centrum)
Görtz u Bingenu (Basilikastrasse 3, CityCenter Bingen) i druge.

Globalni modni brend H&M, takođe zatvara neke svoje trgovinske lance. Samo u prošloj godini zatvoreno je ukupno 240 prodavnica širom sveta.

Međutim, Nemačka firma Orsay pogođena je mnogo drastičnije zato što je u junu 2022. zatvoreno svih 197 prodajnih objekata Orsaya u Nemačkoj.

Zatvaranjem trgovinskih lanaca nisu pogođeni samo trgovci tekstila nego i elektronike, kao što su Conrad Electronic i Media Markt- Saturn.

Pomenuti Conrad Electronic najavio je da će zatvoriti gotovo sve prodavnice u Nemačkoj. Početkom januara bile su otvorene samo trgovine u Mannheimu, Regensburgu, Hürthu i Wernberg-Köblitzu. Conrad u budućnosti želi više da se usredsredi na svoju onlajn trgovinu.

Media Markt- Saturn pre dve godine zatvorio je 13 prodavnica, među njima je i ona u Gelzenkirhenu.

Izvor: Feniks magazin

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...