U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

od strane | 30/10/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji.

EU bi ove godine trebalo da proizvede približno 150 miliona hektolitara vina, prema procenama EK, a podaci pokazuju da je pad proizvodnje u Italiji 12 odsto, a u Španiji 14 procenata.

Zbog ekstremnih vremenskih uslova i gljivičnih bolesti ove godine su poharani vinogradi u Italiji, koja će izgubiti status najvećeg svetskog proizvođača vina, a Francuska će se nakon osam godina vratiti u sam vrh, procenjeno je u Briselu.

Francusko ministarstvo poljoprivrede procenilo je da će se proizvodnja vina u Francuskoj ove godine zadržati na prošlogodišnjem nivou i biti tri odsto veća od petogodišnjeg proseka, koji iznosi 46 miliona hektolitara, ali uz velike razlike među regionima.

Evropska komisija predviđa da će Francuska ove godine proizvesti 45 miliona hektolitara vina, za jedan odsto više nego prošle godine. Oporavak proizvodnje očekuje se i u Nemačkoj, uz procenjenu stopu rasta od 16 odsto, zahvaljujući navodnjavanju. Skoro istu stopu rasta beleži Portugalija.

Kada je reč o konzumaciji vina, posebno crnog, očekuje se da će ona biti smanjena za 1,5 odsto, jer se građani okreću drugim pićima, pre svega pivu, kao i da je njihova kupovna moć smanjena, navodi EK. Iz istog razloga i zbog velikih zaliha slabi i inostrana potražnja.

Izvor: Biznis

Preporučene vesti: