U holandskim gradovima prodavaće se “domaći“ kanabis

od strane | 09/10/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Amsterdam će zajedno sa drugim holandskim gradovima učestvovati u eksperimentu o prodaji kanabisa legalno proizvedenog u Holandiji, zemlji poznatoj po toleranciji prema lakim drogama, saopštila je vlada.

Dok se potrošnja i prodaja hašiša, kanabisa i njihovih derivata tolerišu, lanac snabdevanja je ilegalan i prodati narkotici uglavnom ulaze u zemlju krijumčarenjem, posebno preko raznih mafija.

Sa integracijom Amsterdama, eksperiment sada uključuje 11 opština i ima za cilj da definiše da li je moguća regulisana proizvodnja, distribucija i prodaja kanabisa. Taj projekat će takođe omogućiti kontrolu kvaliteta narkotika i analizu uticaja takvog pristupa na kriminal, bezbednost i javno zdravlje. Eksperiment bi trebalo da počne u decembru u Bredi i Tilburgu, dva grada na jugu zemlje.

Holandska vlada naznačila je da je istočni kvart Amsterdama izabran da učestvuje u eksperimentu, dok će neki gradovi početi eksperiment početkom 2024.

Eksperiment je odobren 2019. godine, a većina legalnih proizvođača imenovana je 2020. Međutim, njegovo pokretanje, prvobitno planirano za 2022. nekoliko puta je odlagano, a eksperiment će trajati najmanje četiri godine.

Izvor: Beta

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...