U Francuskoj skočila prodaja najjeftinijeg goriva etanola

od strane | 26/01/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  U Francuskoj je porasla prodaja etanola za 13 odsto u odnosu na prethodnu godinu, te je tako ukupno prodato približno 1,47 miliona kubnih metara etanola.

Naime, građani u potrazi za jeftinijim gorivom okrenuli su se benzinu koji sadrži čak 85 procenata etanola, kažu iz Udruženja proizvođača etanola i alkohola SNPAA.
Pre dve godine prodaja ovog alkoholnog jedinjenja iznosila je 1,30 miliona kubnih metara, a gorivo na bazi etanola u Francuskoj se dobija iz žitarica ili šećerne repe.

Potrošnja goriva sa oznakom E85T porasla je prošle godine za skoro 83 odsto, na 854 hiljade kubnih metara. To je biogorivo koje sadrži 85 odsto etanola i 15 odsto benzina.

Generalni sekretar udruženja Silvan Demur objašnjava zbog čega je baš prošle godine potrošnja ovog goriva porasla.

– Prošlogodišnji uspeh povezan je sa sve većim strahovima od rata u Ukrajini, koji je izazvao skok cena goriva, kao i sa činjenicom da su proizvođači opreme za to gorivo uspeli da zadovolje dodatnu potražnju – rekao je generalni sekretar ovog udruženja.

Prodaja najjeftinijeg benzina na francuskom tržištu, goriva E85 će, prema njegovim rečima, verovatno porasti za dodatnih 25 odsto ove godine, dostižući tržišni udeo od osam odsto.

Demur je, nastavljajući da objašnjava porast potrošnje i prodaje goriva, uporedio prošlu godinu sa ranijim periodoma.

– Poređenja radi, prošle godine je imao udeo od 6,5 odsto, a u prošlosti četiri odsto – dodao je on.

Cene goriva su globalno prošle godine porasle širom sveta, zbog rasta cena sirove nafte, kao i usled zabrinutosti usled globalnog snabdevanja.

Uprkos tome što je potrebno više bioetanola da bi se prešla ista razdaljina, francuski potrošači su se okrenuli automobilima sa fleksibilnim gorivom koji mogu da idu na benzin, etanol ili mešavinu ta dva, što bi omogućilo standardnim automobilima da rade na gorivo sa visokim sadržajem etanola. Glavni razlog ovakve prakse Francuza je značajna cenovna prednost i niži porezi.

Korišćenje tog tipa goriva zahteva ugradnju posebne opreme kako bi se motor prilagodio za pogon na biogorivo.

Izvor: Agencije

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...