U EU rekordan broj firmi prošle godine otišao u stečaj

od strane | 28/02/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Broj nelikvidnosti među preduzećima u Evropskoj uniji (EU) porastao je u poslednjem kvartalu prošle godine na najviši nivo od kada je 2015. počela da se vodi evidencija, dok se EU nalazi na ivici recesije, objavila je statistička agencija Eurostat.

Neispunjenje obaveza je skočilo za 26,8 odsto u odnosu na prethodni kvartal, dok je nivo registracije preduzeća smanjen za 0,2 procenta u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima, taj trend bio je prisutan tokom cele godine, ističući da se broj proglašenih stečaja povećavao tokom sva četiri kvartala pre dve godine.

Agencija je takođe navela da su pogođene sve oblasti privredne aktivnosti.

– Posebno posmatrajući stečajeve po delatnostima, svi sektori su zabeležili povećanje broja stečajeva u četvrtom kvartalu prošle godine u poređenju sa prethodnim tromesečjem – navodi se u izveštaju Eurostata.

Ozbiljna energetska kriza, kao i kriza troškova života koja je usledila doprineli su porastu nelikvidnosti širom EU.

U poređenju sa četvrtim kvartalom pre pandemije 2019. godine, broj proglašenja stečaja u poslednja tri meseca prethodne godine bio je viši u većini sektora privrede, a usluge smeštaja i ishrane bile su najteže pogođene, sa povećanjem nelikvidnosti među preduzećima iz EU od 97,7 odsto.

Izvor: Novosti

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...