U EU raste prodaja modernih tehnoloških proizvoda

od strane | 03/10/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  U zemljama Evropske unije (EU) povećana je prodaja visoko-tehnoloških proizvoda i prošle godine iznosila je 355 milijardi evra, što je rast od oko deset odsto u odnosu na prethodnu godinu (kad je iznosio 322 milijarde evra), prema podacima Eurostat-a.

Tri kategorije činile su zajedno gotovo tri četvrtine ukupne prodaje visokotehnoloških proizvoda. Najveće učešće imali su proizvodi iz oblasti elektronika-telekomunikacije (26,2 odsto), zatim farmacije (22,2%) i naučni instrumenti (20,6%). Od ostalih sektora, vazduhoplovstvo čini 11,5 odsto, dok ostale kategorije, uključujući kompjutere i kancelarijske mašine, hemiju, električne mašine i naoružanje, činile su manje od pet procenata prodaje.

Podaci Eurostat-a pokazuju da je naoružavanje i pored najmanjeg učešća u ukupnoj prodaji visokotehnoloških proizvoda, zabeležilo najveći rast u poslednjoj deceniji, u proseku od sedam odsto godišnje. Naučni instrumenti i farmacija su rasli po prosečnoj godišnjoj stopi od 4,4 odsto.

Ali, pala je prodaja računara i kancelarijskih mašina za 1,8 procenata i to su jedini sektori koji su zabeležili pad prodaje u poslednjih deset godina. Međutim, prošle godine zabeležen je rast u ovoj oblasti tako da je prodaja računara i kancelarijskih mašina povećana 13,6 odsto u 2022. u odnosu na prethodnu godinu.

Izvor: Nova ekonomija

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...