U EU četvrtina mladih radi tokom školovanja

od strane | 07/10/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Četvrtina mladih uzrasta između 15 i 29 godina u Evropskoj uniji (EU) radi tokom školovanja, saopštio je Evrostat.

U 2022. godini je 72 procenata mladih građana EU bilo van tržišta rada tokom sticanja obrazovanja, a tri odsto je aktivno tražilo zaposlenje.

Dinamika prelaska mladih sa formalnog obrazovanja na tržište rada značajno varira među zemljama EU. Na ove razlike utiču nacionalni obrazovni sistemi, dostupnost obuke, karakteristike tržišta rada i kulturološki faktori.

Najveći procenat mladih koji se školuju i istovremeno rade zabeležen je u Holandiji 73%, Danskoj 52%, Nemačkoj 45%, a najniži u Rumuniji dva, Slovačkoj pet i Mađarskoj šest odsto.

Najveći udeo mladih u formalnom obrazovanju koji aktivno traže zaposlenje zabeležen je u Švedskoj 13 odsto, Finskoj sedam i Holandiji šest procenata.

Nasuprot tome, manje od jedan odsto mladih koji se školuju u Mađarskoj, Češkoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Poljskoj i Litvaniji je prošle godine aktivno tražio posao, a ove zemlje istovremeno imaju najveći broj mladih koji ne učestvuju na tržištu rada tokom školovanja.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...