U Britaniji nestašica voća i povrća, preduzete drastične mere

od strane | 28/02/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Freepik)

  Britanska vlada naložila je velikim supermarketima da preispitaju svoju saradnju sa poljoprivrednicima, nakon što u Velikoj Britaniji više od dve sedmice vlada nestašica povrća i voća.

Britanski ministar hrane i poljoprivrede Mark Spenser izjavio je da se sastao sa rukovodiocima najvećih britanskih prodavaca prehrambenih proizvoda da bi ga obavestili šta su uradili kako bi ublažili probleme u snabdevanju.

Maloprodajni konzorcijum, koji predstavlja supermarkete, saopštio je da su trgovci rekli Spenseru da rade na tome da odgovore na aktuelne izazove i da bi kupci trebalo da vide poboljšanje u snabdevanju u narednim nedeljama.

Lidl je danas sledio trgovinske lance Tesko, Asda, Morisons i Aldi u nametanju ograničenja kupovine za paradajz, krastavac i papriku nakon što se snabdevanje tim proizvodima smanjilo zbog vremenskih neprilika na jugu Evrope i severu Afrike.

Kako se navodi, krizu je pogoršao manji zimski prinos u staklenicima u Velikoj Britaniji i Holandiji zbog visokih troškova energenata.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...