U Britaniji nema dovoljno paradajza, cene naglo skočile

od strane | 22/02/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Freepik)

  Velika Britanija suočava se sa nestašicom paradajza iz Maroka i Španije, usled loših vremenskih prilika i strogih ograničenja u tim zemljama za izvoz voća i povrća, a cene proizvoda naglo su porasle od početka prošle godine.

Direktor za održivost i hranu britanskog maloprodajnog konzorcijuma Endru Opi kazao je na koji način funkcionišu britanski supermarketi.

– Oni se prilagođavaju trenutnim uslovima i trude se da sarađuju sa uzgajivačima poljoprivrednih proizvoda, kako bi obezbedili kupcima širok spektar svežih namirnica – naveo je Opi.

Britanci na društvenim mrežama dele slike praznih rafova u marketima, a ova država je tokom zimskog perioda najviše uvozila iz Španije, Holandije i Maroka, dok je nakon Bregzita bio otežan i uvoz svežih proizvoda iz zemalja Evropske unije (EU).

Marokanske vlasti uvele su zabranu izvoza paradajza, luka i krompira u zapadnu Afriku, zbog zabrinutosti za bezbednost i porast cena hrane.

Takođe, na useve u Španiji i Maroku uticali su rast cena đubriva, poplave, kao i niske temperature.

Portparol Britanskog udruženja uzgajivača paradajza izjavio je da je zbog otežanog uvoza došlo do nestašice paradajza i da se ta namirnica očekuje na trgovinskim policama do kraja marta ili početkom aprila, a poljoprivrednici iz Britanije upozoravaju na sve veći pritisak zbog povećanja cena energenata i đubriva.

Predsednik Nacionalne unije farmera Dejvid Eksvud istakao je da troškovi energije i vremenski uslovi predstavljaju kombinaciju faktora koji su doveli do praznih polica u supermarketima, zbog čega vlada treba ozbiljno da shvati ovaj problem.

Sve veća potražnja dovela je do porasta cena, pri čemu je za kilogram paradajza trebalo odvojiti 2,09 funti u januaru pre dve godine, dok je u istom mesecu ove godine bilo potrebno izdvojiti 2,96 funti, navedeno je u podacima Nacionalne kancelarije za statistiku.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...