U Belgiji godšinje „nestane“ do 30.000 dotrajalih vozila

od strane | 10/02/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Belgija je jedna od vodećih zemalja kada je reč o recikliranju i upotrebi starog materijala od dotrajalih vozila (ELV), ali godišnje hiljade takvih vozila nestane, navodi belgijska organizacija za recikliranje automobila “Febelauto”.

Automobili koji su previše stari, oštećeni ili više ne ispunjavaju standarde o zagađenju završe na auto-otpadu, a odatle se ili prodaju dalje ili dobiju oznaku ELV, što znači da završavaju na jednoj od 113 lokacija koje je odredio “Febelauto”.

Prema najnovijem izveštaju, 103.659 vozila završi na tim lokacijama, a moguće je reciklirati 97,3 odsto automobila. Procenjuje se i da oko 25.000 do 30.000 vozila „nestane“ svake godine.

Ovo nije problem samo u Belgiji, jer godišnje 3,77 miliona dotrajalnih vozila iz EU „nestane“, napominju iz ove belgijske organizacije i navode zbog čega nastaje ovaj problem.

– Ovaj problem nastaje, izgleda, najviše zbog nedostataka u državnim sistemima registracije, nepovezanosti između država članica oko registracije i odjave vozila, i nezakonitom obradom i izvozom vozila na kraju životnog veka – napominju iz Febelauta.

Direktorka Febelauta Katrin Lenarts objasnila je da oni pokušavaju da prikupe tačne podatke o nestalim vozilima u Belgiji, ali da je to veoma teško.

– Jednom kada vratite tablice, sistem više ne zna gde je vaš automobil – rekla je Lenarts.

Za neka vozila koja nestanu iz sistema se veruje da se čuvaju u privatnom vlasništvu ili se njima trguje nezakonito, pa se prodaju drugim zemljama iz EU ili se izvoze ilegalno iz EU.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...