Turistički portal “Nju dil”: Jugoistočnu Evropu čeka procvat

od strane | 21/02/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Freepik)

  Jedan je od poslednjih interesantnih regiona Evrope, a zanimanje za turizam dostiglo je najviši nivo do sada. Reč je o regionu jugoistoka starog kontintenta, gde se očekuje procvat turizma.

Kako prenosi evropski turistički portal “Nju dil” (NDE), koji se bavi turizmom ovog predela, sve više ljudi ga gleda, jer ima takvu raznolikost – od Alpa do Egeja, nudi kulturu, prirodne atrakcije, plaže, planine, gurmanske atrakcije, kao i vino i skijanje.

Na ovoj destinaciji beleži se povećano interesovanje za ulaganja u hotele, jer turisti postaju svesniji novih potencijala ovog regiona.

NDE navodi da će krajem marta održati godišnji susret turističkih kompanija iz svih balkanskih zemalja.

Kada sagledamo turističku primamljivost naše države, Srbiju je u prvih 11 meseci prošle godine posetilo ukupno 3,58 miliona turista, što je za 53,9 procenata više nego pre dve godine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), od tog broja, domaćih gostiju je bilo 1,96 miliona ili za 34,2 procenata više nego u istom periodu 2021. godine, dok je broj stranih posetilaca skočio za 87,3 odsto na 1,61 milion.

Samo u novembru, ukupan broj turističkih poseta povećan je za 49,2 procenata, pri čemu je broj domaćih gostiju porastao za 35,1 procenat, a stranih za 68,8 odsto.

Ukupan broj noćenja je u novembru bio veći za 39,8 odsto nego u istom mesecu godinu dana ranije. Domaći turisti su najčešće posećivali banje, gde je boravilo 26,1 procenata, a najviše stranih turista, više od 52 odsto, obišlo je Beograd.

Najviše noćenja ostvarili su turisti iz BiH – 9,1 odsto, zatim iz Turske – 8,3 procenata, kao i posetioci iz Rusije – 7,2 procenata.

U izveštaju NDE piše da ovaj deo evropskog kontinenta nudi povoljnu finansijsku ponudu, posebno za zemlje van Evropske unije (EU), pri čemu je Albanija jedna od najperspektivnijih destinacija.

Interesovanje za ovu zemlju posebno je poraslo među Britancima, jer je do Albanije obezbeđeno više od osam letova iz Velike Britanije. Pominje se i to da su Grčka i Albanija potpisale sporazum o saradnji za jačanje odnosa, posebno u oblasti turizma, a obe države su obećale da će promovisati destinacije i povećati broj turista koji tamo dolaze. Ovaj ugovor ispostavio se kao efikasan, budući da je broj posetilaca Grčke iz ove zemlje veći za 16,2 odsto u odnosu na period pre pet godina.

Hrvatska je, prema tim podacima, imala rekordne rezultate tokom letnje sezone, a Slovenija je jedna je od najperspektivnijih zemalja kada je reč o održivom turizmu, pri čemu ima poprilično iskustva i kada je reč o zelenom turizmu. Ovoj platformi nedavno je dodata i Moldavija, kao zemlja koja je, kako se navodi, odlična za ljubitelje vina.

Izvor: Politika

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...