Troškovi za skupljanje opušaka po ulici ići će na teret proizvođača

od strane | 15/01/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Prema novim ekološkim propisima u Španiji i Irskoj, proizvođači cigatera će biti primorani da plaćaju deo troškova potrebnih za uklanjanje miliona opušaka koje pušači godišnje bace po ulicama.

Svetska zdravstvena organizacija u junu je objavila sveobuhvatan izveštaj u kojem su navedeni destruktivni efekti duvanske industrije na ekologiju. Svake godine proizvodnja cigareta košta svet oko 600 miliona stabala, 200.000 hektara zemlje i 84 miliona tona ugljen-dioksida ispuštenog u atmosferu.

Za vreme objavljivanja izveštaja, otkriveno je da oko 4,5 triliona filtera godišnje zagađuje naše okeane, plaže, reke, ulice, parkove i zemljište, uz malu ili nikakvu odgovornost kompanija odgovornih za njihovu proizvodnju.

Zahvaljujući novim zakonima u Španiji i Irskoj, koji će se najverovatnije na kraju proširiti na čitav kontinent, nastoji se da se ograniči rastući ekološki uticaj duvana pre nego što izmakne kontroli.

Novi propis učiniće industriju duvana prvenstveno odgovornom za čišćenje smeća koji stvara, u skladu sa direktivom Evropske unije koja nastoji i da iskoreni plastiku za jednokratnu upotrebu. Trenutno su poreski obveznici ti koji snose račun za ove radnje.

Proizvođači će dodatno biti odgovorni za edukaciju javnosti da se ovaj štetni otpad ne odlaže na otvorenom prostoru, s obzirom na to da je svakom opušku potrebna skoro decenija da se razgradi.

Bez obzira na to, pretpostavlja se da će propisi pružiti još jedan podsticaj potrošačima cigareta da napuste tu lošu naviku.

– Smanjenje upotrebe duvana i pozivanje industrije na odgovornost je korist za zdravlje i planetu – zaključuju zagovornici novog zakona.

Izvor: RTS

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...