Tri četvrtine bečkih lekara razmišlja da podnese otkaz

od strane | 14/01/2023 | EU, Evropa

(Foto: Pixabay)

  Ispitivanje javnog mnjenja austrijskog Instituta Public Opinion Strategies, napravljeno na zahtev Lekarske komore Grada Beča, pokazalo je da 75 odsto lekara zaposlenih u bečkim bolnicama je došlo na granice svojih snaga i razmišlja da podnese otkaz.

Pre svega zbog ogromnog opterećenja, jer čak 91 odsto bolničkih lekara od ukupno 1.894, koliko ih je učestvovalo u ispitivanju javnog mnjenja, izjavilo je kako ne očekuje da će se situacija bitnije promeniti i stoga je blizu toga da podnese otkaz.

Njih 55 odsto tvrdi kako nema šanse da se situacija popravi, nego naprotiv, da će biti sve gora i gora.

Rezultat ankete, koja zove na uzbunu “bečke gradske oce”, nedavno je predstavljena javnosti u Beču. Kako je istaknuto, reč je isključivo o bečkim javnim bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama.

– Javni zdravstveni sistem postaje za radnike sve manje atraktivan. Koleginice i kolege su siti zbrinjavanja pacijentkinja i pacijenata kao na pokretnoj traci. To ne odgovora, i to s pravom, njihovom medicinskom lečenju i postupcima – poručio je Stefan Ferenci, predstavnik lekara zaposlenih u bolnicama i potpredsednik Lekarske komore Grada Beča.

Ferenci je savetovao svima koji upravljaju javnim bolnicama, da brzo i dobro razmisle kako da povećaju zadovoljstvo lekarskog osoblja, kako bi uspeli da ga zadrže.

Odbornik za zdravstvo Grada Beča i prva osoba nadležna za zdravstvo u austrijskom glavnom gradu, socijaldemokrata Peter Haker, apelovao je na zajedništvo i pozvao sve pogođene da “idu zajedno, kako bi se bolničko lečenje za bečko stanovništvo postavilo na solidne temelje”.

Šta navedena zabrinjavajuća anketa govori nadležnima za zdravstvo u Gradu Beču je jasno. Ali šta ona znači bolesnim Bečlijama, koji moraju na bolničko lečenje s već unapred gorkim ukusom u ustima, uskoro će se čuti.

Prema svemu navedenom, očigledno ni u Beču nije baš sve tako “ružičasto” kako se često misli ili govori.

Ono što je vidljivo je da je pandemija koronavirusa, uprkos svim zdravstveno-lekarskim uspesima Grada Beča, ostavila, i još uvek ostavlja, ogromne posledice na one koji su se gotovo tri godine danonoćno borili u bolnicama, posebno u jedinicama intenzivne nege, za spas svakog ljudskog života.

Stoga ih treba ne samo hvaliti i nagraditi, nego im i omogućiti da se i oni bar malo odmore od tog ogromnog stresa.

Izvor: Fenix magazin

tagovi: bec | lekari | otkaz

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...