Trgovinski promet Rusije i Belorusije dostigao rekordnih 43 milijarde dolara

od strane | 27/02/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Freepik)

  Rusko-beloruski trgovinski promet dostigao je rekordnih 43 milijarde dolara prošle godine, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

Govoreći na sastanku sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom u Moskvi, Putin je napomenuo da se povećavaju mogućnosti bilateralne saradnje, prenosi agencija Anadolija.

– Ujedinjujući naše napore, stvaramo određenu sinergiju, s jedne strane, vaše mogućnosti u oblasti industrije, a s druge, potrebe našeg tržišta i dodatne napore ruskih preduzeća, inženjera, čak i naučnih škola – izjavio je Putin.

Lukašenko je istakao da je Minsk ispunio sve svoje bezbednosne sporazume sa Rusijom, dodajući da zapadne zemlje nisu uspele da obuzdaju razvoj Rusije i Belorusije u IT sferi.

On je dodao da su ruske kompanije naručile usluge vredne više od 300 miliona dolara od IT kompanija u Belorusiji.

Zapadne zemlje su uvele sankcije Rusiji i njenom savezniku Belorusiji zbog rata u Ukrajini, koji je počeo pre skoro godinu dana.

Dva suseda su formalno deo „sindikalne države“ i godinama su u pregovorima o približavanju, što je proces koji se ubrzao poslednjih godina.

Izvor: Anadolija

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...