Svakog Nemca će rat u Ukrajini koštati 2.000 evra

od strane | 25/01/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Zbog rata u Ukrajini, nemačka privreda će ove godine pretrpeti gubitak od 175 milijardi evra, čime će se ukupni gubici u stvaranju nove vrednosti od početka pandemije i rata popeti na 595 milijardi evra, procena je Instituta nemačke privrede (IW).

Prema ocenama Instituta, ove godine gubici privrede zbog rata i ekonomskih problema iznosiće 2.000 evra po stanovniku.

Ekonomske posledice koronavirusa su nakon tri godine uglavnom popustile, ali to ni izdaleka ne važi za uticaj rata na Nemačku pivredu.

To je približno 4,5 odsto nemačkog BDP, a za tu računicu izvršena je komparacija sadašnje situacije sa funkcionisanjem privrede u svetu bez rata i bez visoke cene energenata i uskih grla u globalnim lancima snabdevanja.

I nemačka razvojna banka KfW strahuje da se nemačka privreda nalazi pred prekretnicom i da nemačko blagostanje ugrožava nedostatak stručne radne snage i rast produktivnosti.

Već 2020. kao prve godine pandemije, gubici privrede su dostigli 175 milijardi evra zbog policijskog časa. Sledeće godine zabeležen je novi gubitak u BDP od 125 milijardi evra, dok bi u 2022. taj gubitak trebalo da bude manji od 120 milijardi evra.

Ukupni gubici nemačke privrede od 2020. do kraja ove godine dostižu 595 milijardi evra, a prema oceni IW, uzrok su tri jasno prepoznatljiva problema koji su rezultat krize.

Prvi je stabilnost snabdevanja energentima, zbog čega privrednici strahuju od nestašica ili poremećaja, posebno kad je reč o ključnoj infrastrukturi.

Uz to idu visoka cena struje, gasa, ali i polufabrikata i sirovina, koja ugrožava konkurentnost.

Stručnjaci iz IW ukazuju da se sva ta poskupljenja ne mogu proslediti kupcima i zbog toga veliki broj preduzeća unapred odustaju od planiranih investicija.

Izvor: Beta

tagovi: gradjani | gubitak | nemacka | rat

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...