Švajcarski nastavnici traže strože propise za korišćenje AI u školama

od strane | 26/08/2023 | Društvo, Evropa, Švajcarska

(Foto: Freepik)

  Dok se sve više učenika i nastavnika oslanja na alate veštačke inteligencije (AI) u učionicama, pojačava se zabrinutost oko zaštite osetljivih ličnih podataka.

Udruženje švajcarskih učitelja sada zahteva uvođenje rigoroznih smernica za korišćenje AI i zaštite podataka.

Upotreba alata kao što je OpenAI-jev chatbot ChatGPT u Švajcarskoj podstakla je profesionalce, uključujući i nastavnike, da iskoriste prednosti ovih tehnologija.

Međutim, sa porastom korišćenja AI, nastavnici se suočavaju sa izazovima očuvanja privatnosti, naročito prilikom pisanja izveštaja o učenicima koji sadrže privatne informacije o njihovim životima, uključujući i eventualne poteškoće u učenju.

Unutar sveta veštačke inteligencije i dalje postoje mnoge nepoznanice, naročito u vezi sa načinom na koji alati i aplikacije čuvaju podatke.

Specijalizovana agencija „Educa“, koju su naručili Vlada i kantoni, preporučuje oprez i sugerira da nastavnici izbegavaju unošenje ličnih podataka u aplikacije.

Osim toga, predsednica udruženja nastavnika Dagmar Rosler, nedavno je kritikovala kantone zbog nedostatka rešenja za problem nedostatka nastavnika.

– Kvalitet obrazovanja u Švajcarskoj je ugrožen, te je Udruženje pokrenulo Akcioni plan za kvalitet obrazovanja kao deo kampanje koja će započeti tokom jeseni – izjavila je ona.

Izvor: Agencije

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...