Vreme je za promene: Švajcarska spremna da prekine dva veka neutralnosti

od strane | 09/02/2023 | Društvo, Evropa, Švajcarska

(Foto: Freepik)

  Švajcarska je blizu toga da prekine dvestagodišnju tradiciju vojno neutralne države, piše Rojters.

Proukrajinski elementi u javnom i političkom životu zemlje vrše pritisak na vlast da prekinu s praksom zabrane izvoza švajcarskog oružja u ratnu zonu Ukrajine.

Naime, kupci švajcarskog oružja zakonski su sprečeni da ga ponovno izvoze, što je ograničenje za koje neki veliki igrači iz poprilično masivne industrije oružja u zemlji sada kažu da šteti trgovini.

Pozivi brojnih Švajcaraca da se navedeni transferi oružja dopuste Kijevu postaju sve glasniji kako se ruski napadi intenziviraju, a dva skupštinska odbora za bezbednost preporučila su da se pravila ublaže u skladu sa situacijom u Ukrajini.

Prema švajcarskoj neutralnosti, koja datira iz 1815. godine, ta država neće slati oružje sukobljenim ratnim stranama.

Treće zemlje se teoretski mogu prijaviti Bernu za ponovni izvoz švajcarskog oružja koje jednom kupe, ali odobrenje se praktično uvek odbija.

Stav onih koji zagovaraju da se dopusti slanje oružja Ukrajini je da se neslanjem podržava Rusija, a pozivaju se i na činjenicu da su brojne zemlje svoje oružje već poslale Kijevu.

Iako je švajcarska vlada pod velikim pritiskom i iz inostranstva nakon što je odbila nemačke i danske zahteve za izvoz švajcarskih oklopnih vozila i protivtenkovske municije švajcarske proizvodnje, čini se da veliku ulogu u svemu ima obrt novca.

Sektor švajcarske odbrambene industrije samo je tokom 2021. prodao naoružanje u vrednosti od 876 miliona dolara, što je cifra koja Švajcarce pozicionira među 15 najvećih svetskih izvoznika.

Snažna industrija oružja ide ruku pod ruku sa tradicionalnom švajcarskom neutralnošću, ali ravnoteža bi sada mogla biti ugrožena.

Stefan Brupbaher, direktor „SwissMema“, inače kompanije koja zastupa interese pešadijske i elektrotehničke industrije u komercijalnoj političkoj i javnoj sferi, objasnio je značaj bezbednosne politike za kompanije.

– Trenutna situacija slabi našu bezbednosnu politiku, šteti našim kompanijama i koči kredibilitet naše spoljne politike. Vreme je za promenu – zaključio je Brupbaher.

Izvor: Jutarnji list

Preporučene vesti: