Švajcarska vlada: Konfiskacija ruske imovine krši Ustav

od strane | 18/02/2023 | Ekonomija, Evropa, Švajcarska

(Foto: Freepik)

  Konfiskacija privatne ruske imovine potkopala bi švajcarski ustav i preovlađujući pravni poredak, saopštila je švajcarska vlada pozivajući se na nalaze radne grupe koju je osnovala Savezna kancelarija za pravosuđe.

Ova država je zamrzla finansijska sredstva u vrednosti od 7,5 milijardi švajcarskih franaka u okviru sankcija protiv Rusije, kako bi kaznila Moskvu zbog njenog napada na Ukrajinu, saopštio je u decembru Državni sekretarijat za ekonomska pitanja.

U saopštenju švajcarskog federalnog saveta navodi se da će se podrška Ukrajini nastaviti nezavisno od rasprava o zamrznutoj imovini.

Inače, to oduzimanje zamrznute privatne imovine nije u skladu sa saveznim ustavom i preovlađujućim pravnim poretkom, a ujedno krši i međunarodne obaveze Švajcarske.

Druge države imaju slična ustavna prava i garancije, dodaje se u saopštenju.

Protiv konfiskacije su bile i banke iz ove zemlje, a prema navodima švajcarskog Udruženja banaka, danas ne postoji pravni osnov za takvo delovanje.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...