Švajcarska ima više zlata i deviznih rezervi nego Rusija

od strane | 07/02/2023 | Ekonomija, Evropa, Švajcarska

(Foto: Freepik)

  Prema podacima nacionalnih Centralnih banaka, Kina je krajem prošle godine 17. put zaredom postala vlasnik najvećih zlatnih i deviznih rezervi na svetu, dok je Rusija zauzela četvrto mesto. Na drugom mestu je Japan sa 1,27, a na trećem Švajcarska sa 924 milijarde dolara.

Krajem decembra, devizne rezerve Kine iznosile su 3,31 milijarde dolara.

Rusija, koja je prošle godine izgubila četvrto mesto od Indije, vratila se na staro i završila godinu na četvrtom mestu sa 582 milijarde dolara rezervi, dok je Indija peta sa 563.

Saudijska Arabija, sa uštedom od 460 milijarde dolara, napredovala je za dve pozicije u toku prošle godine i završila na šestom mestu, potisnuvši Hong Kong (424 milijarde dolara) na sedmo i Južnu Koreju (424 milijarde dolara) na osmo.

Singapur, koji je bio na devetom mestu 2021. izgubio je dve pozicije za godinu dana i ispao iz prvih deset, što je omogućilo Brazilu (325 milijarde dolara) da se popne na devetu poziciju, a Nemačkoj (295 milijarde dolara) na deseto mesto.

Izvor: Politika

tagovi: devize | svajcarska | zlato

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...