Švajcarci na referendumu odlučuju da li će i dalje plaćati kešom

od strane | 07/02/2023 | Ekonomija, Evropa, Švajcarska

(Foto: Freepik)

  Švajcarci će na referendumu odlučiti da li žele da se zadrži plaćanje u gotovini, saopštilo je udruženje “Pokret za slobodnu Švajcarsku”, koje je sakupilo dovoljno potpisa za organizaciju javnog izjašnjavanja.

To udruženje želi da se švajcarskom Zakonu o valuti doda odredba da u opticaju uvek mora da bude „dovoljna količina“ novčanica i kovanica.

Predsednik “Pokreta za slobodnu Švajcarsku” Rihard Keler rekao je da je jasno da odbacivanje gotovine ne otvara samo pitanja transparentnosti, jednostavnosti ili sigurnosti, već nosi i veliku opasnost od totalitarnog nadzora.

Švajcarska bi, prema njegovim rečima, trebalo da preuzme glavnu ulogu u odbrani gotovine u Evropi, budući da bi insistiranje na takvim garancijama u EU uključivalo „gotovo nemoguć“ proces pribavljanja dozvola svih 27 članica.

U saopštenju se navodi da je sakupljeno više od 111.000 potpisa građana koji podržavaju referendum o tom pitanju, što je više za desetak hiljada od propisanog minimuma, te ako predlog udruženja dobije podršku birača, postaće zakon, a Vlada i parlament to moraju formalno da potvrde.

Trend bezgotovinskog plaćanja snažno je ubrzan u vreme pandemije kovida, ali prisutan je još od 2017. kada je istraživanje agencije Ipsos pokazalo da gotovina ne bi nedostajala trećini Evropljana i Amerikanaca i da je 20 odsto više ne koristi.

Zakon o valuti, inače, uređuje načine na koje Centralna banka i Vlada upravljaju novcem.

Izvor: Fonet

Preporučene vesti: