Švajcarce leče stranci: Lekari se pacijentima obraćaju na engleskom jeziku

od strane | 04/02/2023 | Društvo, Evropa, Švajcarska

(Foto: Freepik)

  Tri od četiri lekara koja zasnuju radni odnos u Švajcarskoj dolaze iz inostranstva i sa pacijentima govore isključivo na engleskom jeziku.

Drastični nedostatak medicinskog kadra pravi ogroman problem i vladi u Bernu, a još više Švajcarcima koji u doktorskoj ordinaciji ne mogu da se na zdravstvene probleme požale na matičnom jeziku.

Kako su objavili švajcarski mediji, učešće stranaca u ovoj branši 2010. godine bilo je 25 odsto, dok se 2021. popelo na čak 38 procenata.

Činjenica je, međutim, da su vlasti Švajcarske izabrale zapravo manje od dva zla, jer bez radne snage iz inostranstva, domaće zdravstvo ne bi uopšte moglo da funkcioniše.

S druge strane, iz Švajcarske, kao i okolnih evropskih zemalja, godinama je prisutan veliki „odliv mozgova“, a medicinska struka je u tom procesu jedna od vodećih.

Lekari koji u ovoj alpskoj državi steknu diplomu, listom odlaze u Sjedinjene Američke Države, ali i u neke druge zemlje van Evrope.

Izvor: Novosti

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...