Iz Švajcarske u Tursku tokom januara izvezeno 58,3 tone zlata

od strane | 05/03/2023 | Ekonomija, Evropa, Švajcarska

(Foto: Freepik)

  Pretprošlog meseca je iz Švajcarske u Tursku izvezeno 58,3 tone zlata vrednog 3,6 milijardi dolara, što je najviše od 2012. godine.

Tradicionalno se smatra da je zlato najsigurniji način za očuvanje bogatstva, a turska potražnja za ovim plemenitim metalom je porasla usled enormno visoke inflacije, to jest, usled pada vrednosti domaće valute.

Švajcarska je najveće svetsko središte za preradu i transport zlatnih poluga. Ona je prošle godine Turskoj isporučila 188 tona zlata vrednog skoro 11 milijardi dolara, a godinu dana ranije, 11 tona.

Mesečni izvoz zlata u Turskoj nikada ranije nije bio veći od 34 tone. Njegovim povećanim uvozom pogoršava se deficit tekućeg računa Turske, koji je prošle godine porastao na 48,8 milijardi dolara.

Nakon razornih zemljotresa, Turska je odlučila da smanji količinu zlata koja se uvozi u zemlju.

Švajcarski izvoz zlata u tu državu je prošli mesec iznosio 42 odsto od ukupnog švajcarskog izvoza zlata.

U januaru su u Indiji izvezene 3,2 tone, što je najmanje od maja 2021. godine, dok je Kini izvezena 26,1 tona, što je najmanje od maja 2022.

Indija i Kina su dva najveća potrošača na tržištu zlata. Njegova potražnja raste kada je njegova cena niska, a pada kada cena raste.

Vrednost ovog plemenitog metala je donedavno iznosila 1.840 dolara po unci, dok je u novembru prošle godine iznosila 1.615 dolara, što je bila rekordno niska cena.

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...