Cvetković sa švajcarskom poslovnom zajednicom: Uspeli smo da stvorimo održiv poslovni ambijent

od strane | 16/10/2023 | Ekonomija, Evropa, Švajcarska

(Foto: Tanjug)

  Ministar privrede Slobodan Cvetković učestvovao je na Okruglom stolu sa švajcarskom poslovnom zajednicom u organizaciji Ambasade Švajcarske i Švajcarsko-srpske privredne komore, i tom prilikom istakao značaj prisustva švajcarskih kompanija koje posluju u Srbiji.

– Na današnjem sastanku prisutne su neke od najistaknutijih švajcarskih kompanija, koje čine jedan deo privrednog sistema Srbije, dokazujući time da smo uspeli da stvorimo održiv poslovni ambijent kako za strane investicije, tako i za domaće ideje – rekao je ministar.

On je istakao da kao ministar ima dužnost da promoviše ekonomski rast, nova radna mesta i prosperitet građana.

– Imajući na umu ovu odgovornost, krenuli smo na put reformi kako bismo stvorili okruženje pogodno za poslovanje pojednostavljivanjem propisa, smanjenjem administrativnih opterećenja i poboljšanjem ukupne investicione klime – naglasio je Cvetković i dodao da je Srbija napravila izuzetne korake ka ekonomskom razvoju i stabilnosti.

On je naveo da je Srbija danas jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi, finansijski i ekonomski stabilna zemlja, u kojoj je nezaposlenost ispod 10 odsto i konstantno se smanjuje.

– Privrede naših zemalja su sve bliže i trgovinski i investiciono. Srpske kompanije su u Švajcarsku izvezle oko 140 miliona evra, a prostora za unapređenje ima dosta, posebno u oblasti prehrambene industrije i IT. Švajcarska je sa svojom globalnom reputacijom izvrsnosti u oblasti finansija, tehnologije i inovacija prirodni partner Srbije i tradicionalno postoji dobra poslovna saradnja sa prijateljskim vezama, kao i želja za unapređenjem ekonomske saradnje – rekao je Cvetković.

On je istakao da smo svedoci značajnog rasta u različitim industrijama, uključujući IT, poljoprivredu, obnovljivu energiju i proizvodnju.

– Švajcarske kompanije, poznate po svom velikom inovativnom duhu i kvalitetu, dobro su pozicionirane da istraže mogućnosti u ovim sektorima. Slično tome, srpska preduzeća mogu da uče iz švajcarske ekspertize i resursa – naglasio je Cvetković.

Dodao je da Srbija ima veliku dijasporu u Švajcarskoj.

– Spremni smo da podržimo švajcarske investitore u realizaciji njihovih poslovnih namera, kako u procesu realizacije njihovih investicionih projekata, tako i u zaštiti stečenih prava investitora. Ministarstvo privrede predstavlja pouzdanog partnera i uveren sam da će odlična bilateralna saradnja Srbije i Švajcarske biti nastavljena i osnažena na svim nivoima – zaključio Cvetković.

Ambasador Švajcarske Konfederacije Urs Šmid je ukazao da su prilivi, za period od 2010. zaključno sa prvim kvartalom 2023. godine, po osnovu ulaganja švajcarskih rezidenata u Srbiju iznosili oko 2,15 milijardi evra, čime je Švajcarska dospela na šesto mesto među zemljama sa najvećim neto ulaganjima nerezidenata u Srbiju u navedenom periodu.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...