Šta je rešenje za prekomernu proizvodnju maslinovog ulja u Albaniji

od strane | 01/02/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Freepik)

  Količina proizvedenog maslinovog ulja u Albaniji značajno se povećava, ali ponuda ovog proizvoda daleko nadmašuje potražnju. Zbog toga su poljoprivrednici i proizvođači u sve težem položaju. Jedno od rešenja mogao bi da bude izvoz, a kako bi se to postiglo savetuje se regionalizacija, kao i unija poljoprivrednika.

Pre dve godine u Albaniji je bilo oko 10,7 miliona stabala maslina, što je više od 30 odsto u odnosu na prethodnu deceniju.

To je dovelo do prekomerne proizvodnje u prošloj godini od 26.000 tona kada je proizvedeno 40 odsto više maslinovog ulja nego 2021.

Stručnjak za maslinovo ulje Drini Imami kaže da je jedan od razloga za prekomernu proizvodnju kontinuirano povećanje površina pod maslinama.

– Poslednju proizvodnu sezonu karakterisao je veliki prinos, ili kako se narodskim jezikom može reći, bila je ‘dobra godina’ – ističe Imami.

Zamenik ministra poljoprivrede Dimo Kote je dodao da su trenutnoj situaciji doprinele i nove tehnike uzgoja, lepo vreme, državne subvencije i to što su farmeri uvideli vrednost proizvoda.

Međutim, nedostatak onih koji bi kupovali zalihe maslinovog ulja doveo je do napuštanja nekih plantaža.

Jedan proizvođač ulja rekao je da trenutno ima rezerve od oko 160 tona, ali je tržište prezasićeno, a prodaja u supermarketima je i dalje niska.

Pored toga, postoji mala marža između proizvodnje gotovog ulja i prodaje u supermarketu po ceni koju ljudi mogu priuštiti.

Stručnjaci kažu da se velika količina, čak 95 procenata, prodaje neformalno u plastičnim flašama.

Potencijalno rešenje ogleda se u povećanom izvozu maslinovog ulja koji je trenutno veoma nizak.

Vlada Albanije se sada konsultuje sa poljoprivrednicima kako bi se promovisale zadruge za proizvodnju maslinovog ulja i stvorili sertifikovani brendovi za svaki region zemlje, a finansiranje će biti omogućeno IPARD programom Evropske unije i prvo će se odvijati u tri opštine.

Kote je istakao šta bi moglo da bude rešenje ovog problema.

– Regionalizacija, stvaranje brendova po regionima, odnosno unija poljoprivrednika, ostaje jedino rešenje za povećanje izvoza maslinovog ulja – rekao je zamenik ministra poljoprivrede.

Ova država je takođe korisnik IPARD III programa EU, zahvaljujući kome će oko 112 miliona evra biti uloženo u poljoprivredni sektor zemlje.

Podsećamo, u periodu od 1962 do 1967. Albanija je bila jedan od 15 najvećih proizvođača maslinovog ulja na svetu.

Izvor: Nova ekonomija

Preporučene vesti: