Srbija u Tursku šalje timove za spasavanje iz ruševina od zemljotresa

od strane | 06/02/2023 | Evropa, Ostale zemlje

(Foto: Tanjug)

  Povodom zemljotresa koji je zahvatio Republiku Tursku, Srbija upućuje pomoć u vidu Specijalističkih timova za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova sa 21 pripadnikom i 3 oficira za vezu.

Specijalistički timovi upućuju se sa opremom za probijanje i presecanje, podizanje tereta, spasavanje i rad na visini i elektronsku pretragu.

Pripadnici Sektora obučeni su za ovaj vid pretrage i spasavanja iz ruševina, a do sada je opremljeno i obučeno osam Specijalističkih timova sa 140 pripadnika.

Snažan zemljotres magnitude 7,8 stepeni pogodio je prošle noći Tursku, a potres se osetio i u Siriji.

Prema poslednjim procenama, u te dve zemlje je tragično stradalo više od 600 osoba, a preko 3.000 je povređeno. Strahuje se da će broj žrtava nastaviti da raste, jer je veliki broj ljudi zatrpan pod ruševinama.

Ambasador Srbije u Ankari Zoran Marković izjavio je da u zemljotresu nema poginulih ni povređenih srpskih državljana.

Marković je naveo da će saradnici ambasade nastaviti da pozivaju državljane Srbije koji žive u pogođenom području da bi proverili kako su, ali je dodao da na tom području živi mali broj državljana Srbije – njih svega 20 do 30.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...