Srbija potpisala Ugovor o sprovođenju programa CEEPUS IV u Varšavi

od strane | 27/09/2023 | EU, Evropa

(Foto: Tanjug)

  U ime Vlade Srbije državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Marijana Dukić Mijatović potpisala je Ugovor o sprovođenju Srednjoevropskog programa univerzitetske razmene (CEEPUS IV) u Varšavi i istakla da država ovim nastavlja da stvara uslove za unapređivanje međunarodne akademske saradnje sa zemljama centralne i južne Evrope.

Srbija je jedna od 15 zemalja Centralne Evrope koja će putem ovog programa omogućiti studentima i profesorima visokoškolskih ustanova da učestvuju u akademskoj mobilnosti.

– U periodu od akademske 2017/18. do akademske 2022/23. godine, ukupno 1219 studenata je učestvovalo u programima studentske razmene s ciljem sticanja ESPB bodova, ali i u akademskim razmenama radi sprovođenja istraživanja i pisanja master ili doktorske teze, dok je čak 1837 profesora učestvovalo u programima mobilnosti nastavnog osoblja – izjavila je državna sekretarka.

Dukić Mijatović je dodala i da broj inostranih predavača i studenata koji su u istom periodu kroz CEEPUS program realizovali svoju mobilnost na visokoškolskim ustanovama Srbije iznosi 1531.

Na ceremoniji potpisivanja ugovora, koja je protekla i u znaku obeležavanja tridesetogodišnjice CEEPUS-a, svečano je uručena i Ministarska nagrada Mreži FINALIST (Fostering sustainable partnership between academia and industry in improving applicability of logistics thinking), kojom koordinira Fakultet tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu predvodjen Marinkom Maslarićem.

Iz Ministartva navode da je to najprestižnije priznanje u CEEPUS programu, koje se jednom godišnje dodeljuje mreži s najvećim uspehom u realizaciji aktivnosti planiranih prilikom podnošenja prijave.

CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) je srednjoevropski program univerzitetske razmene koji pruža mogućnost studentima i profesorima visokoškolskih ustanova da učestvuju u akademskoj mobilnosti.

Osnovni cilj ovog programa je unapređenje obrazovanja na visokoškolskim institucijama zemalja članica programa. CEEPUS omogućava razmene u vidu kreditne mobilnosti (mobilnost sa ciljem sticanja ESPB bodova), istraživačkih boravaka, realizacije predavačkih aktivnosti, kao i tzv. letnjih škola.

Države članice CEEPUS -a su Austrija, Albanija, BiH, Bugarska, Makedonija, Mađarska, Moldavija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Srbija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Češka.

Program je osnovan 1994. godine, a Srbija mu je pristupila 2005.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti: