Sprečeni štrajkovi: Fincima povećane plate za sedam odsto

od strane | 06/02/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Plate u tehnološkoj i hemijskoj industriji u Finskoj su povećane za sedam odsto u naredne dve godine, te neće biti najavljenih štrajkova radnika, saopštili su poslodavci i radnički sindikati te države.

Finska industrijska unija pristala je na dvogodišnji ugovor o platama kojima je predviđeno povećanje, uključujući jednokratnu doplatu od 400 evra ove godine.

Više od 7.000 industrijskih radnika u firmi koja se bavi proizvodnjom nerđajućeg čelika „Outokumpu“ stupilo je u trodnevni štrajk prošle sedmice, a obustava rada je trebalo da se proširi na više od 10.000 radnika zaposlenih u kompanijama kao što su „Kone“, „Konekranes“, „Metso outotek“, „Neste“, „Orion“ i “SSAB” između 8. i 10. februara, javio je Rojters.

Ugovor o povećanju plata pokriva oko 90.000 industrijskih radnika, kako je saopštio sindikat, a sličan dogovor je postignut za oko 13.000 zaposlenih u hemijskoj industriji.

Sporazum je ključni korak u određivanju povećanja plata radnika u Finskoj, jer se tehnološka industrija tradicionalno smatra merilom za zahteve drugih sindikata u vezi sa platama.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...