Španija usvojila zakon koji dozvoljava “menstrualno odsustvo“ s posla

od strane | 17/02/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Vlada Španije usvojila je zakon kojim se ženama sa naročito bolnim menstrualnim ciklusima omogućava plaćeno odsustvo sa posla, čime je postala prva evropska zemlja koja je uvela takav zakon.

Akti nalažu da žene imaju pravo na trodnevno menstrualno odsustvo uz mogućnost produženja sa još dva dana za one koje imaju problematičan ciklus, te u tom slučaju može da izazove ozbiljne grčeve, vrtoglavicu, mučninu i povraćanje. Da bi se ostvarilo to pravo potrebna je lekarska potvrda.

Kako prenosi ABC, zakon je deo šireg paketa zakona u seksualnim i reproduktivnim pravima koji uključuje meru da građani sa 16 godina i više mogu da izvrše abortus ili promene pol na svojoj ličnoj ispravi.

Prema novom zakonu, vlada će obezbediti besplatne higihjenske proizvode ženama u određenim javnim ustanovama kao što su obrazovne institucije i zatvori.

Inače, krajem maja obeležava se Međunarodni dan menstrualne higijene, a menstrualno siromaštvo je važna, ali često ignorisana kriza javnog zdravlja koja se intenzivirala usled pandemije koronavirusa.

Odnosi se na nemogućnost devojčica i žena da priušte sebi proizvode kao što su ulošci, tamponi ili čašice za kontrolu menstrualnog krvarenja, te su u tim situacijama mnoge žene prisiljene da koriste predmete poput krpa, peškira, toaletnog papira ili kartona.

Procenjuje se da u uslovima menstrualnog siromaštva živi preko 500 miliona žena širom sveta.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...