Španija i Italija najposećenije zemlje EU prošle godine

od strane | 29/09/2023 | EU, Evropa

(Foto: Freepik)

  Najomiljenija destinacija za turiste, kao za one iz Evropske unije (EU), tako i one van nje, u 2022. bila je Španija, u kojoj je zabeleženo 270 miliona noćenja.

Na drugom mestu se nalazi Italija, u kojoj je prošle godine zabeležen 201 milion noćenja u hotelima i drugim vrstama smeštaja, a ove dve zemlje imaju udeo od 40 odsto u ukupnom broju svih noćenja u EU. Skoro polovina, tačnije 45,8 procenata svih turista sveta je prošle godine odabralo neku od zemalja EU kao svoju destinaciju.

Među deset najposećenijih zemalja sveta u prošloj godini nalazi se šest država članica Unije, a to su Francuska, Španija, Italija, Nemačka, Grčka i Austrija. U nekim zemljama je udeo stranih turista mnogo veći nego domaćih, a to su Malta – udeo od 92 odsto, Hrvatska i Kipar – 91 procenat.

Ovaj trend zabeležen je i u Luksemburgu, sa udelom stranih turista od 86 odsto, kao i u Grčkoj – 84 procenata, dok u Austriji, Sloveniji, Portugaliji i Španiji ovaj udeo varira između 60 i 70 odsto.

Izvor: Tanjug

Preporučene vesti:

U Italiji zabeležen pad proizvodnje vina

(Foto: Freepik)  Proizvodnja vina u Evropskoj uniji (EU) verovatno će ove godine biti manja za šest odsto, procenila je Evropska komisija (EK), navodeći da su nepovoljne vremenske prilike oštetile rod u Italiji i Španiji. EU bi ove godine trebalo da proizvede...

Više...